Gazdaság

2009.08.27. 11:02

Gazdasági hírek a megyéből

Erdőterület növeléséhez támogatás, méz-, és éllőállatpiaci körkép a megyéből.

TJ

Még kérhető a támogatás az erdőterület növeléshez

A hónap végével lejár az Agrár-erdészeti rendszerek mezőgazdasági földterületeken történő első létrehozásához nyújtandó támogatás igénylése. Az egyszeri, területalapú, vissza nem térítendő támogatás lehetőséget ad a  fás legelők létesítésére, az extenzív állattenyésztés körülményeinek javítására, ipari fa előállítását célzó állomány kialakítására, tájjellegű gyümölcsfák telepítésére.

Hízott a sertés és marha ára

Az agráriumban a termelői árak az első hat hónapban 24 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. A KSH adatai szerint elsősorban a növényi termékek lettek olcsóbak. Itt átlagosan 33 százalékos volt az áresés.  A gazdák ugyanakkor 16 százalékkalkaptak kevesebbet az állati termékekért is. A vágómarha és a vágósertés ára ugyanakkor hét százalékkal nőtt.

Kevesebb hamis mézet találtak idén

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vizsgálatai nyomán az elmúlt esztendőben a mézek mintegy hetven százalékáról derült ki, hogy „pancsolt”, addig az idén csupán a termékek tizedére volt igaz ez a megállapítás. Az egyesület ötvennégy termelőtől vett mézmintát, és csak egy esetben talált problémát. Negyvenkilenc bolti termékek közül pedig négyről derült ki, hogy hamisítvány.

A tavalyi kiamgasló év húzza az agrár GDP-t

A mezőgazdaság fél százalékkal csökkentte  GDP-t az első félévben — derül ki a Kopint-Tárki elemzéséből. A kutatók nyár eleji prognózisában még 10-15 százalékosra becsülte a mezőgazdaság idei kibocsátásának mérséklődését, most 5-10 százalék közötti csökkenéssel számolnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!