Gazdaság

2009.08.25. 11:04

Minden második egyéni vállalkozó az agráriumból él a megyében

Az agráriumban tevékenykedett minden negyedik vállalkozás az országban. A KSH adatai szerint az első fél évben több mint 400 ezer vállalkozás foglalkozott mezőgazdasággal, erdőgazdasággal vagy halászattal.

Teleki J.

A döntő többségük 386 ezer egyéni vállalkozás volt. Az utóbbiak száma tavaly emelkedett meg látványosan, az őstermelők adóhivatali regisztrációjával.

A megyénk gazdasági szervezeteiben még meghatározóbb az agrárvállalkozások szerepe. Hiszen Jász-Nagykun-Szolnokban csaknem minden második egyéni vállalkozás kötődik az agráriumhoz. A társas vállalkozásoknak pedig öt százaléka működik az ágazatban.

Mindezt jól tükrözik, hogy szűkebb hazánkban több mint 8 százalékkal részesedik a hozzáadott értékből az agrárium. Más megközelítésben a mezőgazdaság hozzáadott értékének öt százaléka képződik szűkebb hazánkban. Azaz minden az agráriumban megtermelt száz forintból öt a megyében képződik. Ugyanez az arány az ipar, építőipar esetében három a szolgáltatásoknál két forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!