Gazdaság

2013.01.24. 18:30

Ingatlanpiac: csökkenő forgalom, lassan emelkedő árak

A tavalyi év első felében átlagosan 120 ezer forintot fizettek négyzetméterenként a megyében eladott lakásokért Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Szoljon.hu

Estate agent showing a family a house

Fotó: Getty Images/Purestock

Törökszentmiklós, Mezőtúr és a Jászság egyes településeinek ingatlanjai iránt különösen nagy az érdeklődés, de a szolnoki nyaralókat is egyre többen keresik.

A tavalyi év első felében átlagosan 120 ezer forintot fizettek négyzetméterenként a megyében eladott lakásokért, házakért. Ez az országos számokhoz képest elég alacsony, a szakemberek szerint azonban már nálunk is elkezdődött a folyamat, mely során várhatóan hamarosan magára talál a szebb napokat is megélt ingatlanpiac.

– Sajnos nagyon kevés a komoly érdeklődő – osztotta meg saját tapasztalatait lapunkkal Mihály Zoltán, aki hiába hirdeti már lassan egy éve a szolnoki Tallinn városrészen található házát.

– Saját magam is foglalkozom vele, és már egy ügynököt is megbíztam az értékesítéssel. Egy év alatt talán egy tucatnyian jelentkeztek. Mondanom sem kell, hogy az eredeti áron, a szerintem teljesen reális tizennégy millió forinton mindegyik csak hüledezett.
Volt, aki tízmilliót ajánlott, az egyik vevőjelölt pedig azt állította, hogy ennyiért soha az életben nem fogom tudni eladni – mesélte. Mihály Zoltán esete jól mutatja a Jász-Nagykun-Szolnok megyében az utóbbi időre jellemző folyamatokat.

Alacsonyabb forgalom mellett enyhén emelkedő árak jellemezték 2012 első félévében a megye ingatlanpiacát – derült ki például az OTP Jelzálogbank által a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tranzakciós adatbázisa alapján készített legfrissebb Értéktérkép elemzésből is.

A vizsgált időszakban, tehát a tavalyi év első hat hónapjában mintegy kilenc százalékkal visszaesett a lakóingatlan adásvételek száma 2011 hasonló időszakához képest térségünkben. Csakhogy közben az árak átlagosan két százalékkal magasabbak lettek, így átlagosan négyzetméterenként 120 ezer forintot fizettek a megvásárolt lakásokért, házakért ebben az időszakban.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] Átlagosan 100-150 napot kell várni az ingatlanok értékesítésére a meghirdetést követően megyénkben. Képünk illusztráció.
[/caption]
– Jász-Nagykun-Szolnok megye ingatlanügyi folyamatait a vevők árérzékenysége mozgatja. Már egy minimális árváltozásnak is érezhető a keresletélénkítő vagy csökkentő hatása – magyarázta az adatokat Kosztolánczy György, a már említett elemzést elkészítő pénzintézet országos ingatlanközvetítő hálózatának ügyvezető igazgatója.

– Szolnokon az árak lassuló ütemben, de tovább mérséklődtek, minek hatására a kereslet nem csökkent, szemben a környező településekkel. A megyeszékhely az elmúlt néhány éves időszakában mind gazdasági, mind munkapiaci környezetében recesszión ment keresztül, ami megmutatkozott az ingatlanpiaci folyamatokban is – tette hozzá a szakember. Hasonlóan látja a helyzetet Fekete Sándorné, a Duna House szolnoki irodájának vezetője is, aki saját adatbázisukból származó adatokkal alá is támasztotta véleményét.

– Ez alapján elmondható, hogy megyénkben a téglalakások tekintetében átlagosan száznyolc nap, a panellakások esetében pedig száznegyvenhét nap szükséges a nyilvántartásba vételtől kezdve az új tulajdonossal történő szerződéskötésig – árulta el az ingatlanszakember, aki azonban hangsúlyozta, hogy az értékesítéshez szükséges idő természetesen az ingatlan sajátságaitól, így árától és helyétől is nagyban függ.

Az átlagos megyei ingatlant jelenleg tehát nem olyan egyszerű eladni, azonban már Jász-Nagykun-Szolnok megyében is elindult az ingatlanpiac lassú „gyógyulása”. Ami azonban ennél is érdekesebb, hogy a szolnoki ingatlanok iránti kereslet a külföldiek részéről tovább nőtt, mint ahogyan a Tisza-menti, illetve a Holt-Tisza melletti nyaralók iránti igény is.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] Szolnokon továbbra is a másfél-kétszobás, egyedi fűtéses, téglaépítésű lakások számítanak leginkább keresettnek. Képünk illusztráció.
[/caption]
– Az ilyen adottságú ingatlanok megfelelő árazással nagyon gyors forgási sebességgel értékesíthetőek. Megyei szinten több település is növekvő érdeklődésre tart számot: Törökszentmiklós, Mezőtúr és a Jászság nagyobb lélekszámú településeit kell megemlíteni – tette hozzá Kosztolánczy György, aki azonban azt is hangsúlyozta, hogy egyre jellemzőbb az átlagos létszámú családok számára élhető méretű, kisebb telekkel rendelkező családi házak keresletének növekedése.

– Mi is úgy látjuk, hogy a téglaházak még csak-csak tartják magukat, a panelek tekintetében azonban soha nem látott mélypontot élünk. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, ismét be kell indulnia a hitelezésnek. Sokat vár a szakma a kamattámogatott hitelek bevezetésétől, és az uniós pályázatok is sokat nyomhatnak a latba – utóbbiak természetesen a nem lakóingatlanok esetében – tette hozzá Fekete Sándorné.

Abban mindegyik szakértő, és az általunk megkérdezett ingatlantulajdonos is egyetértett, hogy ha lesz is pozitív változás a forgalom tekintetében az idei esztendőben, az várhatóan lassú ütemű és visszafogott mértékű lesz.

Felemás ingatlanhelyzet országos szinten

Ami az országos árakat illeti, tavaly az első félévben 11,39 millió forintra rúgott az eladott lakóingatlanok átlagára. Négyzetméter árat tekintve területi összehasonlításban a megyék rangsorát Somogy vezeti 201 ezer forinttal – az árak a Balaton-parti ingatlanok miatt magasak a megyében.

Ettől Pest megye 13 ezer forinttal marad el, majd Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron következik 173, illetve 171 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A 100 ezres négyzetméterárat egyedül Nógrád megye nem éri el – itt átlagosan 82 ezer forintot fizettek az év első hat hónapjában egy négyzetméterért. De megyénk is a 130 ezres „lélektani határ” alatt maradt: Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Komárom-Esztergom megyével együtt a lista végén szerepel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!