Gazdaság

2013.08.16. 11:48

GDP - a mezőgazdaság és az építőipar javította a növekedést

Április és június között 0,5 százalékkal nőtt a GDP, ami megfelel a Világgazdaság konszenzusának. A jó időjárás és az EU-s pénzek segítettek, ami nem túl kedvező a hosszabb távú kilátások tekintetében.

Szoljon.hu

Line graph

Fotó: www.jupiterimages.com

A második negyedévben 0,5 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék (GDP) Magyarországon az előző év azonos időszakához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gazdasági növekedés alapvetően a mezőgazdaság és az építőipar teljesítményének köszönhető – jelezte a statisztikai hivatal. Az első negyedévben is ez a két ágazat segítette a kilábalást, vagyis úgy tűnik, hogy a többi szektor érdemben nem tud hozzájárulni a bővüléshez. Mindez azt jelzi, hogy a magyar gazdaság növekedési kilátásai igen visszafogottak.

Pozsonyi Pál, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője kiemelte, a mezőgazdaság és az építőipar bővülésében a bázishatás is szerepet játszott. Szerinte a mezőgazdaság az utóbbi két hét aszálya ellenére is jól teljesíthet, bár hozzátette, hogy nem annyira kedvezően, mint azt a szakértők korábban remélték.

Számítani lehetett ilyen adatra

A lapunk által megkérdezett szakemberek közül volt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaság tekintetében számítani lehetett a kedvező teljesítményre, hiszen tavaly 20 százalékkal esett vissza a szektor az aszálykárok miatt. Egy másik szakértő pedig arról beszélt lapunknak, hogy az építőipar teljesítményét jelenleg az EU-s források lehívásának felgyorsulása segíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!