Gazdaság

2013.08.26. 14:24

Megszűnt az Antal Mihály Alapítványi Általános Iskola

Drávucz Katalin a település polgármestere elmondta, hogy a gyökeresen átalakult finanszírozási rendszer eredményeként az alapítvány nem tudta tovább fenntartani intézménye működtetését.

B.CS.

Az iskola megszűnéséhez közvetlenül az járult hozzá, hogy az iskola immáron nem tudta kifizetni a gyermekek étkeztetésének számláit. A hiányosságot egy, a kormányhivatal által indított ellenőrzés tárta fel – tájékoztatott a településvezető. Hozzátette, hogy korábban átalakult az alapítványi iskolák állami támogatásának rendszere, emellett pedig megváltoztak azok a szabályok is, amelyek mentén eddig a település önkormányzata támogatni tudta az iskola működését. A két tényező együttesen eredményezte a nehéz pénzügyi helyzet kialakulását, s végül vezetett az intézmény bezárásához.


Az alapítványi iskola jogutód nélkül szűnt meg, összesen tizenegy tanévet élt meg. Működését folyamatosan viták, perek zavarták, ugyanakkor ezek egyike sem tudta megakadályozni egyszer sem a tanévkezdést. Az alapítványi iskolával szemben a jogvédők vádja lényegében az volt, hogy általa megvalósul az iskolai szegregáció Jászladányban. Ezt bírósági perek sokaságában igyekeztek cáfolni a fenntartók.


Az állami fenntartásban működő helyi Móra Ferenc Általános Iskola ezentúl a Jókai úti épületet használhatja, mely eddig nagyrészt az alapítványi iskolának adott otthont. Immáron egy épületegyüttesben elfér az alsó és felső tagozat, átveszik az alapítványi iskola diákjait is. Ez idő szerint a felszerelések költöztetése, illetve a nyári karbantartási munkálatok zajlanak – tudtuk meg a polgármestertől.


A Baross úti iskolaépület tehát kiürült, ugyanakkor tárgyalások zajlanak egy új intézmény létrehozásáról is, az azonban még kérdés, hogy szeptember 1-től az új iskola megkezdheti-e működését – tette hozzá Drávucz Katalin polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!