Gazdaság

2013.08.09. 10:52

Tovább csökkent az álláskeresők száma a megyében

Minimálisan ugyan, de az előző hónaphoz és az előző esztendő ugyanazon időszakához képest is csökkent a regisztrált álláskeresők aránya megyénkben.

G. SZ.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, júniusi statisztikája alapján a munkaügyi központban 23 ezer 900 álláskeresőt tartottak nyilván, ez a munkavállalási korú népesség százalékában 9,2 százalékot jelent, mely egy picit jobb a májusi 9,4 százalékohoz képest.


A munkanélküliek legnagyobb arányban Tiszaburán (19,8 százalék), Tiszaroffon (18,7), Kunmadarason (18,4), Cibakházán (16,2) és Jászladányon (15,7) voltak jelen júniusban. A legjobb mutatókkal Mezőhék büszkélkedhet a vizsgált időszakban 2,3 százalékkal, de a szászberki 2,7 és az abádszalóki 3 százalék is figyelemre méltóan alacsony. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 49 településen csökkent a regisztrált álláskeresők száma, 29-ben azonban nőtt. A megyeszékhelyen (7,7 százalék) és Jászberényben (5,4) sem változott számottevően a munkanélküliek aránya 2012 júniusához képest.

Továbbra is magas a nyolc általánossal vagy még alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező munkanélküliek aránya (43,8 százalék) a megyében, és a pályakezdők (3 ezer 152 fő) is gyarapodtak az elmúlt hónaphoz képest. Az összes regisztrált álláskereső között továbbra is több nőt találunk (55 százalék). A mutatók ellenére óvatosságra intenek a szakemberek: júniusban ugyan általában az egyik legalacsonyabb az álláskeresők száma az év során, az őszi hónapokban azonban a szezonmunkák vége és a pályakezdők beáramlása is növelheti az álláskeresők számát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!