Gazdaság

2013.12.16. 13:47

A következő hét év fejlesztéseiről döntöttek

Elfogadta a megyei közgyűlés a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus tervezési koncepcióját. Idei utolsó ülésükön a testület tagjai döntöttek a dokumentum elfogadásáról, ezzel lezárva a 2014-2020-as megyei tervezés koncepcionális szakaszát.

Szoljon.hu

Részletes előterjesztés keretében tárgyalta a közgyűlés a következő hét évre kialakítandó megyei projektcsomagokat. Mint ismeretes a hatályos rendelkezések szerint a megyei önkormányzat tervez megyei szintre (gazdaságfejlesztés), kistérségekre és megyei jogú város térségére, a megyei jogú város pedig saját területére tervez összehangolva a megyei önkormányzattal (területi koordináció). A Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2014-2020 között felhasználható forrás előzetesen megyei szintű fejlesztési programokra 28 milliárd 43 millió forint. Szolnok város kerete 8 milliárd 635 millió forint, a 7 kistérség fejlesztési részprogramja pedig 18 milliárd 79 millió forint.


A Nagykunság térségi agrár- és vidékfejlesztési terv kapcsán részt vett a közgyűlésen Búsi Lajos, vidékfejlesztésért felelős helyettes-államtitkár, aki hozzászólásában kifejtette, hogy a kormány támogatja a Tisza-tó komplex fejlesztését. Ehhez kapcsolódott a mostani „A megyei szerepvállalás mintája a 2014-2020 közötti tervezési időszakra – a Nagykunság térségi agrár- és vidékfejlesztési terv megalkotása” című dokumentum elkészítése. Az anyag 23 település 106 ezer lakosára vonatkozóan fogalmaz meg iránymutatást a jövőbeni vidékfejlesztési munkában.


– Tudjuk, hogy a tervek sokszor a fiókban vannak. Azonban akinek nincs a fiókban terve, az nincs kész a jövőre” – mondta el Búsi Lajos a napirend tárgyalásakor.
A közgyűlés megvitatta a Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdasági helyzetével kapcsolatban készített tájékoztatót is. Mint kiderült, a 2013. első. félévi KSH adatok alapján a megyében a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és a halászat szervei mintegy 4,4 milliárd forint értékű fejlesztéseket valósítottak meg. Az ágazat a megye beruházásainak 12 százalékát adta. Az idei év kapcsán általánosságban elmondható, hogy a tavalyi évhez képest jobb terméseredmények ellenére a felvásárlási árak kedvezőtlenül alakultak, különösen a búza esetében.


Külön öröm, hogy a megyében egyre több termelő foglalkozik hústípusú szarvasmarha tartással, köszönhetően a kedvező piaci feltételeknek és támogatásoknak – derül ki a tájékoztatóból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!