Gazdaság

2013.12.08. 07:58

A vidék fejlődéséből profitálnak

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az építőipari cégek. A tiszafüredi Józsa Kft. cégvezetője, Józsa Béla azonban nem panaszkodik.

Szilvási Zsuzsa

A Józsa Kft. évek óta meghatározó szereplője a térség építőiparának. Mint Józsa Béla, a tiszafüredi cég tulajdonosa elmondta, a családi vállalkozásként működő cég tervezéstől a teljes kivitelezésig mindenféle építőipari munkát vállal, akár kulcsrakész lakásról, akár alvállalkozói tevékenységről, ipari és mezőgazdasági beruházásokról, üzlet, raktár parkoló építéséről legyen szó.

A 15-20 fős szakmunkásképzéssel együtt közel 100 főnek adnak munkát. A központi telephelyen állandó a fejlődés, így betonkeverő üzemtől fűrészüzemig, lakatos-, asztalos üzemig gyakorlatilag minden helyben készül és minden a generál kivitelezést szolgálja. A cég saját mixer autókkal szállítja a készbetont. A környék ellátását ezzel kielégítő módon meg tudják oldani. Emellett nemrégiben épült fel a térség legnagyobb betonkeverő üzeme, melynek kapacitása óránként 55 köbméter.
Ahogy Józsa Béla mondja, optimistán tekint a következő év elé, bízik benne, hogy a szűk esztendők után most már valóban fellendülhet végre az ágazat.

A 2013-as év mindenesetre igen biztatóan alakult számukra.
– Biztos alapokon nyugszik az idei évünk, sőt, úgy tűnik, a következő is – tudtuk meg a neves építészmérnöktől.
– A környékben zajló vidékfejlesztéssel kapcsolatos beruházások jelentős hányadát ugyanis mi végezzük. A gazdák állattartó telepek korszerűsítésére nyertek el jelentős pályázati forrásokat a mi terveink alapján. Ezek megvalósítása folyamatban van, előre láthatólag még a jövő évi forgalmunk mintegy negyven százalékát is biztosítják. Mindennek köszönhetően elmondhatjuk, hogy a 2012-es évhez képest mintegy 25 százalékkal nőtt idén a forgalmuk, várhatóan megközelítjük majd az egy milliárd forintot.


A tiszafüredi cég főként a Hortobágytól Abádszalókig, valamint Tiszacsegétől-Karcagig terjedő területen végzi tevékenységét és a térségben – ahol sajnos nem könnyű munkát találni – szezontól függően 70-100 embernek biztosít megélhetést. Emellett immár 15 esztendeje a szakképzésben is részt vesz, évente 15-20 fiatal szakmunkástanonc sajátíthatja el náluk a szakma fortélyait asztalos, festő és kőműves és géplakatos szakmákban.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A cég vezetője, Józsa Béla
Fotó: Mészáros János
[/caption]

– Jelenlegi formájában 15 esztendeje működik a cég, épp ezekben a napokban ünnepeljük a „születésnapunkat” – mondta el Józsa Béla.
– Az évek során megpróbáltunk minél többféle tevékenységgel színesíteni az általunk kínált szolgáltatások palettáját, így mára a tiszafüredi Józsa Kft. meghatározó szereplőjévé vált a térség építőiparának. A tervezéstől a teljes kivitelezésig mindenféle építőipari munkát vállalunk, akár kulcsrakész lakásról, akár alvállalkozói tevékenységről, ipari és mezőgazdasági beruházásokról, üzlet, raktár, parkoló építéséről legyen szó, illetve számos jelentősebb beruházás generálkivitelezőjeként szerepelt a cégünk.

A központi telephelyen állandó a fejlődés, így számítógép vezérlésű – uniós szabvány szerinti receptúrára minősített- betonkeverő üzemtől fűrészüzemig, lakatos-, illetve asztalos üzemig (műanyag és fa nyílászárók, egyedi bútorok) gyakorlatilag minden helyben készül és minden a generál kivitelezést szolgálja. Mindemellett két éve megnyitottuk a Membrán áruházat, az építők áruházát Tiszafüred központjában.


A Józsa Kft. számára a téli időszak sem az építőiparban megszokott pihenésről szól. Ezekben a hónapokban jut idő saját fejlesztéseikre, így a Membrán áruház mellett ingatlan lebontása után egy raktár építését tervezik, illetve a telepen is folyamatos az építkezés. Mindezeken túl Józsa Béla újabb társasház építését tervezi saját beruházásként. Ebből is látszik, hogy az építész bízik benne, hogy hamarosan fellendül az ingatlanpiac a térségben és lesz kereslet az általa épített lakásokra. Persze azért előbb alaposan felméri az igényeket, s csak azt követően vág bele a nagyszabású beruházásba.

Sokfelé ágazik tevékenységük


Józsa Béla, az erdélyi születésű szakember immár 25 esztendeje Tiszafüreden él. Az építész, tervező a brassói egyetemen végzett. Ismertebb munkái között jegyzik a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó kastély rekonstrukcióját Tiszafüreden, egy tízlakásos szociális bérlakást, a füredi fizioterápiás épület megtervezését és kivitelezését a tiszafüredi termálfürdő területén. Büszkék lehetnek a Hortobágyi Nemzeti Park területén végzett munkájukra, ahol számos kilátót, magaslest, tanösvényt és egyéb természetvédelemben fontos objektumot építettek. Emellett a Tisza-tavi ökoturisztikai tanösvény és a rákóczifalvi hullámtéri tájrehabilitáció keretében a tanösvény és kilátó kivitelezése is a nevéhez kötődik, de épített a cég kerékpárutat, óvodát az utóbbi hónapok során, sőt, a Hubai-féle biogazdaság vágópontjának kivitelezése is az ő nevükhöz fűződik.

A Józsa Kft. 1991-ben Fehér Holló Bt. néven alakult meg, 1996-ban kft-vé alakult. Jelenlegi formájában 1998 óta működik, mint családi vállalkozás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!