Gazdaság

2013.12.23. 18:17

Egyelőre nincs megoldás, a lakosok tiltakoznak

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az erdő felújítását tervezi Martfű belterületével és a kikötővel határos, 6,4 hektáros erdőterületének 1,4 hektáros részén. A munkálatokat a 70-80 éves életkort megélt, és balesetveszélyessé vált nyárfák elöregedett állapota indokolja.

Szoljon.hu

Old bare tree

Fotó: Getty Images/iStockphoto

A kijelölt terület felújítását jövő tavaszra tervezik, új facsemeték ültetésével. A lakosok aláírásokat gyűjtöttek ez ellen, ezért a vízügyi igazgatóság lakossági fórummal összekötött nyilvános tájékoztatót tartott.
Kérdésekre kerestek szakmai, mérnöki és biológiai szempontból is helytálló, illetve a lakosság kéréseit, igényeit is figyelembevevő válaszokat a fórumra meghívott illetékes hatósági szervek, a Kötivízig, a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei, az önkormányzat vezetői, az ügyben érintett martfűi horgászegyesület tagjai, a Tisza-parton élő martfűi lakosok, és a Martfű Termál Spa tulajdonosa.


Mint az a város honlapján is olvasható, a vízügy illetékesei részéről elhangzott: minden fának van egészségügyi optimuma, amely után veszélyessé válhat. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a beavatkozásoknál nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha az idős állomány település mentén helyezkedik el, fokozva a lehetséges károk veszélyét épületekre, emberekre.

Az erdőrészlet szükséges munkálatairól, ütemezési feladatairól is tájékoztatták az egybegyűlteket, szakmai indokokkal alátámasztva az erdő egyszerre történő felújításának szükségességét. A jelenlévő martfűiek ellenkező álláspontjai miatt azonban nem sikerült közös nevezőre jutni az egyszeri vagy fokozatos újratelepítés tekintetében.
A helyi horgászegyesület a fakivágás és az újratelepítés mellett foglalt állást, a Hortobágyi Nemzeti Park képviselője a természeti értékek megtartása, figyelembevétele szempontjai mellett kérte a jelenlévő szakszerveket az együttműködésre.


A fórumon részt vett a település polgármestere is, aki szerint a Tiszát meg kell őrizni.
– Az aláírást gyűjtők sem a beteg fák kivágása ellen tiltakoznak, hanem a teljes tarra vágást ellenzik. Mókusok, énekesmadarak, bagoly kolóniák vannak itt, és egyéb természeti értékeinket is féltjük. Úgy gondolom, az érdekek közös nevezőre hozhatók, csak jó szándék és a szakszervek vizsgálata, közös döntése kell hozzá – mondta el dr. Kiss Edit, s hozzátette: a terület állami tulajdon, nem az önkormányzat dönt a kivágásról, további szakmai egyeztetésben látja az egyelőre vitás kérdés megoldását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!