Gazdaság

2013.12.19. 15:22

Közparkokban nem tartózkodhatunk életvitelszerűen

Csütörtökön reggel, a szolnoki városházán, az év utolsó közgyűléséről indult útjára a hagyományos „Házhoz visszük a szeretetet” program.

M. G.

A karitatív akció által – a város lakossága nevében – közel száz helyi általános és középiskolás diák 150 szerény anyagi körülmények között élő családnak és idős embernek vitt személyesen házhoz ajándékcsomagot. Az első adományt Szalay Ferenc polgármester adta át a Városi Diák Tanács és a Városi Gyermek Tanács képviselőinek. A többi csomagot a fiatalok a Szociális Támogatások Osztályán vették fel, és onnan indultak útnak, hogy helybe vigyék a város ajándékát.


A városi közgyűlés tegnap elfogadta – a 2014 és 2020 között meghatározott uniós fejlesztési időszakkal harmonizálva – a következő ciklusra vonatkozó megyei területfejlesztési koncepciót, amely a megyeszékhely társadalmi-gazdasági fejlődését is elősegíti. A testület megszavazta a Szolnoki Művésztelep lakásai bérleti díjának január elsejétől történő jelentős mérséklését, figyelembe véve az érintett ingatlanok állagát. Közgyűlési határozat értelmében januártól – a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében – szabálysértésnek minősül a hajléktalanoknak az óvodák, iskolák, játszóterek, templomok és közparkok környékén történő életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás. A fedél nélkülieket az illetékes hatóságnak az első figyelmeztetéskor minden esetben át kell irányítani a nappali melegedőkbe, vagy az éjjeli menedékhelyekre.


A temetőkről és temetkezésekről szóló törvény január elsejei hatállyal megteremtette a szociális temetés intézményét, mely alanyi jogon mindenkinek ingyenes választási lehetőséget biztosít az elhunyt eltemetésére. A szociális temetési forma bevezetése bármely eltemettetésre kötelezett számára egy ingyenes temetési formát biztosít, amelyet az elhunyt utolsó lakhely szerinti önkormányzatnál kell igényelni – erre vonatkozóan fogadott el helyi rendeletet a városi közgyűlés. A testület határozott arról is, hogy továbbra is a megszokott színvonalon biztosítja a Vízpart körúti bentlakásos idősotthon működését. A belvárosi piaccsarnok felújítására közel 60, a Holt-tiszai Vízisport-telep fejlesztésére mintegy 150 millió forintra pályázik a város – döntöttek erről is a képviselők az utolsó ülésen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!