Gazdaság

2013.12.08. 17:51

Nincs gond, a város árvízi biztonsága magasabb szinten van

Szolnokon az alapbiztonság helyreállt, az árvízi biztonság magasabb szinten van, mint az építkezés kezdete előtt. A kivitelező a munkaterületen addig tartózkodhat, amíg azt az időjárás engedi.

Szoljon.hu

Fotó:

Egy magasabb vízállás esetében is lennének olyan területek, ahol tudnának dolgozni a munkások – mondta Lovas Attila.

A Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője a tiszai árvízvédelmi fővédvonal szolnoki belvárosi szakaszán megvalósuló beruházás kapcsán beszélt a kivitelezés jelenlegi állapotáról. Az uniós és magyar állami támogatásból megvalósuló 2,4 milliárd forintos fejlesztés a tervek szerint jövő év júliusában fejeződik be, de természetesen a Tisza vízállása ezt az időpontot átírhatja...


Tavaly szeptember 2-án a Tiszai hajósok terén álló Országzászlónál helyezték el az árvízvédelmi beruházás alapkövét. A munkálatok több helyszínen kezdődtek el, mégpedig a belterületi, illetve az ipartelepi szakaszon, összesen mintegy 6 kilométer hosszon. Ez év júniusától munkaterületté vált, ezért lezárták a Béres József sétányt, ettől függetlenül az arra járók folyamatosan végigkövethetik a Tisza-part átalakulását. A beruházás első elemét, a Zagyva torkolati szakasznál megépült szakaszt 2013 nyarán adták át. A teljes árvízvédelmi fejlesztés készültsége jelenleg több mint 90 százalékos.

A rézsűt betonnal, kővel lefedték, így kapta meg végleges formáját a belvárosi Tisza-parti védvonal. A szálloda, illetve az iskolák előtt lépcsőket alakítottak ki. A térszint alatt 3 méter mélységű falat építettek, mely csökkenti az árvízi jelenségek számát. A támfalat 40 centiméterrel magasabbra emelték, és a rézsűburkolat is vízzáró anyagokból készült. Jelenleg a vasbetonszerkezet befejezése zajlik. Jövőre kerülnek a helyükre a fedkövek és történik meg a lábazat festése.


A Közép-Tisza térségében 1999 óta napjainkig három alkalommal alakult ki olyan árhullám, ami meghaladta a mértékadó árvízszintet. Az árhullámok tetőzési szintjének emelkedése mellett jelentős azok tartósságának növekedése is. Megtudtuk, hogy kiszélesítik a Tisza-parti sétány vízi rendőrség és a Tisza-híd, valamint a Tisza-híd és a Zagyva-híd közötti szakaszait, ennek köszönhetően a töltésen később kerékpáros közlekedésre alkalmas út épülhet. A tervek szerint oktatási célú pavilon is létesül majd az épülő gyalogoshíd közelében. A vízi rendőrség és Tisza-híd közötti szakaszon új támfal is épül, két helyen pedig lépcsőt alakítanak ki, hogy a város lakossága közelebb kerülhessen a folyóhoz.

A Zagyva és a Tisza torkolata gátjánál augusztusban fejeződött be a legjelentősebb szolnoki vízügyes fejlesztés első ütemének munkálatai. A Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi beruházásának első, 150 méteres szakaszát még a nyáron adták át ünnepélyesen. A Nemzetközi Vízügyi Együttműködés sétányának elnevezett partszakaszon a Zagyva- és a Tisza-hidak között, az Evezős háznál Szalay Ferenc polgármester és Lovas Attila, a Kötivizig igazgatója mondott beszédet. Kiemelték, hogy az európai uniós támogatásból megvalósuló támfalépítés Szolnok árvízvédelmét, valamint a város képét is meghatározó beruházás.


Közben több, mint kétezer szavazat érkezett be a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz a társaság honlapján meghirdetett felhívásra. A Kötivizig a szolnoki árvízvédelmi beruházás projektgazdájaként arra volt kíváncsi, hogy a városlakók a feltüntetett öt látványterv közül melyiket támogatják a Béres József sétány egy szakaszán, a belvárosi közúti Tisza-híd hídfőjénél. A legtöbb elektronikus voksot – megközelítően ezret – az első számmal jelölt látványtervre adták a szavazók, így a kivitelezés folyamán ezt valósítja meg az igazgatóság. A győztes látványterv a társaság honlapján megtekinthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!