Gazdaság

2015.05.28. 12:20

Hogyan szabaduljunk meg a roncsoktól?

A roncsautókat tulajdonosaik legtöbbször a parkolókban – sokszor fizető parkolókban is – hagyják, amelyek így lassan az enyészeté lesznek, benövi őket a növényzet, beborítja az utca szennyeződése, és így a városképet is rontják.

Szilvási Zsuzsa

A megkopott karosszériájú, leengedett vagy kiszúrt abroncsú, betört lámpájú, az utastérben „kibelezett”, azaz roncs állapotú személygépkocsik látványa sehol sem szívet derítő. Ezektől kívánja most megszabadítani a közterületeket a szolnoki önkormányzat. Az egyik, szerdán elszállított autóban még egy fülbevalót is találtak. Na de mi a helyzet a megye többi részén?

A szolnoki Wagner úton nem nehéz megtalálni azt a piros autót, melyet „baltás bontók” vettek kezelésbe. A kocsinak se kereke, se ablaktörlője nincsen már.– Nézze meg, hogy néz ki! Ez már csak egy rakás szemét, kukába való! – mondja egy arra sétáló hölgy. Azt mondja, jó ideje itt hagyták az autót, azóta szinte minden mozdítható alkatrészt leloptak róla, még kereke sincsen. Ablakait is betörték az unatkozó randalírozók. A megyeszékhelyen összesen tizenkilenc hasonló állapotú járművet számoltak össze nemrég a közterület-felügyelők, melyek egy része ráadásul még a forgalmat is akadályozta. Amelyiknek sikerült deríteni, ki a gazdája, majd levélben hívták fel a figyelmét arra, hogy mihamarabb szállíttassa el nem használt, funkcióját veszett járművét. A többinek már megkezdték az elszállítását. Tegnap például a Csokonai út egyik parkolójából „likvidáltak” egy kisautót, melynek még az egyik ajtaja is nyitva volt (!), sőt egy fülbevalóra is akadtak a szakszerűen dokumentált átvizsgálása közben, mégsem kereste a kocsit hónapok óta senki...

[caption id="" align="alignleft" width="874"] Fotó: Csabai István
[/caption]

Úgy tűnik, a roncsautók szolnoki kuriózumnak számítanak, megyénk többi településén nem szembesülnek ilyen gondokkal. Sokak szerint azért, mert ami gazdátlanul hever az út mentén, annak egyébként is néhány napon belül nyoma veszik...

[caption id="" align="alignleft" width="874"] Fotó: Csabai István
[/caption]

– Karcagon nem jellemző, hogy a tulajdonosok hónapokra közterületen, parkolókban sorsukra hagynák lejárt forgalmi engedélyű járműveiket – tudtuk meg Juhász János közterület-felügyelőtől. A helyi önkormányzati rendeletnek megfelelően kollégámmal folyamatosan nézzük a város közterületeit, valamint az északi és déli külvárosi részeket is. Ahol elhagyott autót találunk, igyekszünk kideríteni, kié. Sokszor a lakása előtt parkol le vele a tulajdonosa, de a lakótelepen is sokszor tudják, kié az otthagyott jármű. A tulajdonost felszólítjuk, hogy adott határidőn belül szállíttassa el a járművet. Két éve volt ilyen esetünk, az egyiket a Kórház úti lakótelep parkolójában, a másikat a Táncsics körúti óvoda előtti parkolóban felejtett ott a tulaj, akik felszólításra elszállíttatták az autójukat.

A Jászberényben érvényben lévő rendelet szerint már roncsautónak számít az a jármű is, amelyik egyébként műszaki szempontból még menetképes volna, de rendszámtábla nincs rajta. A lakossági bejelentések alapján átlagosan kéthavonként egy-egy ilyen „hosszú ideig parkoló” járműre hívják fel a közterület-felügyeleti szolgálat figyelmét a városban – tájékoztatott Gazsi Péter, az ottani  közterület-felügyelet vezetője. Általában a szolgálat jelzésére az érintett tulajdonosok rövid időn belül elszállítják járművüket, nem kockáztatva a kiróható bírságot. Az egyáltalán nem jellemző azonban a városban, hogy hosszú hónapokon, akár éveken át elhagyatva álljon egy jármű a parkolókban, pláne az út szélén.

A legtöbb helyen ugyanis –ha a hivatal nem is,– az „önkéntes gyűjtők” elvégzik a feladatot...

Szilvási Zsuzsa Fotó: Csabai István Fotó: Csabai István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!