Gazdaság

2015.05.18. 12:47

Nem szárnyal az építési kedv a megyében

A KSH jelentése szerint márciusban az építőipar termelése 12,7 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az első három hónapban 9,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Kovács Berta

Megyénkben az első negyedévben 29 új lakásépítési és 80 nem lakóépületre vonatkozó engedélyt adtak ki. – Az ingatlaniroda tapasztalatai alapján azt kell mondjam, egyelőre nem élénkül a beruházási kedv a befektetői oldalról sem – nyilatkozta Víg Sándor, az Otthon Centrum szolnoki irodavezetője. – Ma már nem jellemző az sem, hogy értékesítés előtt felújítják a lakást a jobb eladhatóság érdekében. A jelenlegi túlkínálati piac ezt nem bírná el, így nem térülne meg a ráfordított összeg. Bár tény, hogy egy szépen rendbetett lakás jobban felkelti az érdeklődést, mutatkozna is igény az ilyenek iránt, de a magasabb árat nem tudnák megfizetni. Az a jellemző, hogy a felújításokat akkor végzik el, amikor már benne laknak.– Ma már nagyon költséges egy teljes lakásfelújítás – vallotta a szolnoki Károly, aki feleségével együtt nemrég fejezte be lakásuk renoválását. – Korábban mindig kerítettünk szakembert az efféle munkára, de legutóbb már nem voltak jó tapasztalataink. Ismerőseink is ki tudtak tapétázni meg festeni, nekünk miért ne menne? Megoldottuk – tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Kolozsvári Gábor a korlátot javítja egy közelmúltban vásárolt házon. Fotó: Mészáros János
[/caption]

A lakásfelújítással foglalkozó vállalkozó, Balázs Dezső már 35 éve van a pályán. – Idén négy-öt munkánk volt még, nem vagyunk túlterhelve – mondta a szakember. – Alvállalkozókat is foglalkoztatok, így lenne még kapacitásom. Tavaly ilyenkor is hasonló mennyiségű megbízásom volt. Nyomott áraink vannak, nem emelhetünk, sok a vállalkozó. A megrendelők is gyakran csak az olcsóságot nézik, nem a minőséget. Próbálkoznak sokan saját maguk is, nem is csak a kispénzűek. Szerintem biztos nem növekedett utóbbi időben a felújítások száma, hallom másoktól is, hogy nincs sok megrendelés. Voltak olyan segédeim is, akik önállóvá váltak, ok is azt tapasztalják, hogy általában csak egy-egy szobát újíttatnak fel. Az anyagárak viszont emelkedtek rendesen.

Pro és kontra

A saját kezűleg végzett lakásfelújítás olcsóbb, hiszen a munkadíjat mindenképpen megspóroljuk. De nem árt tisztában lenni azzal, hogy míg falfestésbe, tapétázásba, fugázásba könnyű beletanulni, vannak olyan speciális munkák – vezetékek cseréje, asztalos vagy ácsmunkák, stb. – melyekbe szakember bevonása nélkül nem ajánlatos belekezdeni, hiszen még komolyabb kár is keletkezhet a hozzá nem értő kezek nyomán.

A felújítás időráfordítást igényel és rutin hiányában korántsem biztos, hogy az elképzelt határidon belül sikerül megoldani az adott feladatot. A munkák esztétikai, sőt minőségi kívánnivalót hagyhatnak maguk után. A rosszul felhelyezett majd leváló tapéta – vagy vakolat – pedig a munka ismételt elvégzéséhez vezet, ami pluszban terheli a költségvetést. Problémák adódhatnak az anyagismeret hiányából is, egyes munkák pedig balesetveszélyesek, ha nem hozzáértő végzi.

– Szolnokon csak apróbb munkáink vannak – mondotta Szabó Károly vállalkozó is, aki ma már leginkább speciális burkolóanyagok árusításában látja a jövőt. – Korábban lakásfelújítással foglalkoztunk és tapasztaltuk, hogy mindenkinek a legjobb minőség kellene a legolcsóbban. Közben az építőipari anyagárak elszálltak. Ma már egyébként is boldog-boldogtalan lakásfelújítással foglalkozik, de megcsinálja a szomszéd is vagy ismerősi körön belül valaki. Én inkább más irányba indultam, de a speciális burkolóanyagra Szolnokon alig van kereslet.

A felújítás időráfordítást igényel és rutin hiányában korántsem biztos, hogy az elképzelt határidon belül sikerül megoldani az adott feladatot. A munkák esztétikai, sőt minőségi kívánnivalót hagyhatnak maguk után. A rosszul felhelyezett majd leváló tapéta – vagy vakolat – pedig a munka ismételt elvégzéséhez vezet, ami pluszban terheli a költségvetést. Problémák adódhatnak az anyagismeret hiányából is, egyes munkák pedig balesetveszélyesek, ha nem hozzáértő végzi. Kolozsvári Gábor a korlátot javítja egy közelmúltban vásárolt házon. Fotó: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!