Gazdaság

2017.04.21. 16:30

A nagy hó elkerülte megyénket, de a hideg nem

A rendkívüli időjárás, a szél, a havazás miatt tegnap délután hazánkban 11 út volt járhatatlan (Borsod, Heves, Baranya és Pest megyében), illetve két település nem volt megközelíthető: Répáshuta és Pilisszentlélek. A Kékestetőn 47 centis hóvastagságot mértek.

Szoljon.hu

Megyénkben is komoly gondokat okozhat az elmúlt két nap hideg, csapadékos időjárása, hiába kerülte el térségünket a havazás. A lehűlés a fűtési költségeket növeli, melyet pénztárcánkon érezhetünk majd meg, és a termést is megviselte a tavaszi tél. Emiatt pedig a gyümölcsök lehetnek később drágábbak.

A szokatlan időjárásnak köszönhetően az otthon melege is odalett, így ha nem akartunk dideregni a lakásban vagy a munkahelyen, bizony be kellett kapcsolni a fűtést. Ez azonban sajnos pluszköltségekkel jár.

A gázt használók járhattak a legrosszabbul

– Örültem, hogy a rendkívül hosszú tél véget ért és már nem kell fűtenünk. Örömöm korai volt, a héten újra bekapcsoltuk a kazánt – mesélte honlapunknak Kaló Edit, aki azt is kiszámolta, mennyibe kerül egy napra nekik a gázfűtés.

– Februárban 440 köbméter gázt fogyasztottunk el, ami 51 ezer forintba került. Ha ezt lebontjuk egy napra, kijön, hogy körülbelül 1700 forintba kerül egy napi fűtés az alapdíjjal együtt. Úgy számolom, most egész héten menni fog a kazán, ha nem is olyan nagy intenzitással, mint februárban a mínusz fokokban. A mostani egyhetes fűtés tehát csaknem kilenc-tízezer forint pluszkiadást jelent – tette hozzá Edit.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Összehúzott nagykabátok, didergő várakozók – az elmúlt két napban ez bizony általános kép volt nemcsak a megyeszékhelyen, hanem az egész megyében Fotó: Csabai István
[/caption]

A távfűtéses lakásokban legalább a hét végéig még mindenképpen fenn kell tartani a pótfűtést, hiszen az előrejelzések szerint az igazi felmelegedés jó ideig várat magára. Ám ahogy Horváth István, az Alfa-Nova Kft. szolnoki területi igazgatója fogalmaz, valójában azonban nem is ez a néhány nap zsebbe vágó a lakók számára.

– Napi szinten csupán néhány száz forintot jelent a pótfűtés egy-egy lakásra levetítve, ám ha összességében nézzük a most záruló fűtési idényt, bizony jó 10–15 százalékos emelkedésre kell számítani a kiszámlázott előleghez képest – tudtuk meg az igazgatótól.
– Ennek oka, hogy az idei tél jóval hidegebb volt az átlagnál, így többet kellett fűteni is.

Amint Horváth István megerősítette, Szolnokon április 15. után csupán egyetlen társasház nem igényelte a pótfűtést. A József Attila úti, nemrégiben hőszigetelt épület lakói az utóbbi napokban tapasztalt hidegben sem változtattak döntésükön, így ott jeleneleg is hidegek a radiátorok.

A csapadéknak örültek, a hidegnek nem annyira

Ha időjárásról van szó, nem feledkezhetünk el a gazdákról sem. Vajon a termésben okozott kárt a sok eső és a hideg?

– A mezőgazdaságra a csapadék pozitív hatással van, de a hideg nagyon nem kellene – fejtette ki Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.
– A melegigényesebb növények, például a napraforgó, a kukorica vagy a gyümölcsök, könnyen megsínylik ezt a lehűlést.

Abban azért bízunk, hogy elfagyás már nem történik, a szőlőben, gyümölcsösökben sem. Három-négy nap múlva már látni lehet, milyen mértékű kárt okozott ez az időjárás. Legrosszabb esetben a cukorrépát újra kell vetni – mutatott rá.
– Maga a csapadék a mezőgazdaságban nem okoz gondot.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Tegnap kevéske hó esett megyénk egyes részein – képünk Karcagon készült Fotó: Daróczi Erzsébet
[/caption]

– A gyümölcskötés idején nem jött jókor a lehűlés, az esőben a méhek, beporzó rovarok sem repülnek, így a megtermékenyítésben lehetnek problémák, ha az elfagyást, a havat meg is ússzuk, így csökkenő termésmennyiségre a megyében is számítani lehet – foglalta össze a megyei NAK-elnök, azt is hozzátéve, hogy az időjárás országosan árfelhajtó hatással bír, így valamilyen mértékben lényegében minden drágulni fog.

Május végén derül ki a gyümölcsösök kára

– A gyümölcsök terméskötése elég jól alakult – tájékoztatta honlapunkat a tiszajenői Kurucz István, aki tagja a Magyar Meggytermelők Szövetségének is.
– A szilva, a meggy azonban még 60–70 százalékos érésnél is ledobálhatja a gyümölcs egy részét. Erre most is számítani lehet, de még nem tudni, milyen mértékben, ez igazán majd május vége felé derül ki – jegyezte meg.

A szolnoki vásárcsarnokban is megkérdeztük, mire számítanak a kereskedők a hideg után. Eperből valószínűleg kevesebbet látunk majd, emiatt többen panaszkodtak.
– Egy részéből, ami nem volt letakarva, nálunk szinte biztos, hogy nem lesz semmi, elfagyott, ez elég nagy veszteség – hallottuk egy rákóczifalvai termelőtől.

Papp Miklós Tiszajenőről jár be árulni Szolnokra, az ő almafái nem érezték meg különösebben a hideget, mint mondta, az alma nagy túlélő, sok mindent elvisel.
– Amíg nem megy fagypont alá a hőmérséklet, nem aggódom. De igazán pár hét múlva látszik majd, okozott-e kárt a hideg... – mondta.

A vásárlókat is megkérdeztük, számítanak-e áremelkedésre:
– Sajnos, minden évben drágább a gyümölcs, én azt tapasztalom, ha kevesebb termés marad meg, biztos megemelik majd az árakat – mondta egy jászladányi asszony.

Fakidőlések megyénkben is akadtak

A megyei tűzoltóknak egy kicsivel adott több munkát a rendkívüli időjárás, főként a heves széllökések. S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint még szerdán négy fakidőlés miatt riasztották a tűzoltókat Pusztamonostor külterületére és Jászberénybe – egy kábeltévé-vezetéket is leszakított egy fa. Tegnap Jászberényben, Kunszentmártonban és Karcagon is dőltek fák napközben – utóbbi településen egy akácfa esett rá egy vezetékre, de nem károsította azt. Nem sokkal lapzártánk előtt, este ismét hevesebbé váltak a széllökések – érkeztek is szép számmal a bejelentések főleg Szolnokról és Túrkevéről a katasztrófavédelemhez. Túrkevén az egyik kidőlt fa egy autóra esett rá.

Tíz-húsz évente fordul elő ilyen

A szolnoki katonai reptéren dolgozó Kovács Adrián meteo­rológus érdeklődésünkre elmondta, hogy legutóbb 2003-ban fordult elő áprilisban Szolnok környékén havazás.

– Hasonlóan hűvös időszakok 2012-ben és 2013-ban is előfordultak, habár inkább a hónap első felében. A reggeli fagypont körüli hőmérséklet azonban nem annyira rendkívüli – fejtette ki, hozzátéve: tíz-húsz évente szokott előfordulni ilyen nagyobb hidegbetörés, ami ezt a mostani lehűlést, illetve nagyobb mennyiségű csapadékot is okozta. Negyven milliméter körüli csapadék hullott le ugyanis az elmúlt két napban… A folytatás azonban már kellemesebbnek ígérkezik: folyamatos melegedés után a jövő hét közepén ismét 18–20 foknak örülhetünk.

– Hasonlóan hűvös időszakok 2012-ben és 2013-ban is előfordultak, habár inkább a hónap első felében. A reggeli fagypont körüli hőmérséklet azonban nem annyira rendkívüli – fejtette ki, hozzátéve: tíz-húsz évente szokott előfordulni ilyen nagyobb hidegbetörés, ami ezt a mostani lehűlést, illetve nagyobb mennyiségű csapadékot is okozta. Negyven milliméter körüli csapadék hullott le ugyanis az elmúlt két napban… A folytatás azonban már kellemesebbnek ígérkezik: folyamatos melegedés után a jövő hét közepén ismét 18–20 foknak örülhetünk. Összehúzott nagykabátok, didergő várakozók – az elmúlt két napban ez bizony általános kép volt nemcsak a megyeszékhelyen, hanem az egész megyében Fotó: Csabai István Tegnap kevéske hó esett megyénk egyes részein – képünk Karcagon készült Fotó: Daróczi Erzsébet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!