Gazdaság

2017.04.13. 09:30

Több vállalkozás működött nálunk

Megyénkben az elmúlt esztendő végén összesen 56 ezer gazdasági szervezetet tartottak nyilván, tehát 0,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderül, hogy a szervezetek döntő hányada, 93 százaléka vállalkozás volt.

M. G. A.

Ezek 19 százalékát társas vállalkozásként, 81 százalékát pedig önálló vállalkozóként regisztrálták. Az önálló vállalkozók száma 1,4 százalékkal növekedett, a társas vállalkozásoké 4,4 százalékkal csökkent.

A közel 10 ezer megyei székhelyű társas vállalkozás 68 százalékát korlátolt felelősségű, 27 százalékát betéti társaságok adták, részvénytársaságként 87 szerepelt a nyilvántartásokban. Az előző év azonos időpontjához képest a korlátolt felelősségű és a betéti társaságok száma mérséklődött, a részvénytársaságoké bővült.

A 42 ezer önálló vállalkozó negyvennégy százaléka mellék-, harmincegy százaléka főfoglalkozásúként, huszonöt százaléka nyugdíj mellett tevékenykedett. A fő- és mellékfoglalkozásúak száma növekedett, a nyugdíjasoké viszont csökkent az előző esztendő, azaz 2015 azonos időszakához képest.

A legtöbb vállalkozás, szám szerint huszonkettőezer mezőgazdasági profilú volt. Főtevékenységük alapján az előbbi mellett az ingatlanügyletek, a kereskedelem, illetve a tudományos és műszaki tevékenység nemzetgazdasági ágakban nyilvántartott vállalkozások voltak a legelterjedtebbek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!