Gazdaság

2017.07.06. 07:00

Érkezik a hazai dinnye, a megyei még érik

Van, aki kenyérrel, más önmagában fogysztja. Akad, aki késsel, más kanállal esik neki. Néhányan a mag nélküli változatára esküsznek, mások imádják a piros vagy éppen sárga húsában megbúvó szemeket.

szoljon.hu

Mindenki örül azonban annak, hogy pár napja már megyénk piacain is kapható a magyar görögdinnye. A vásárlók már nagyon várták és keresték a hazai földekről való közkedvelt gyümölcsöt. A dinnye minőségével idén is elégedettek lehetnek, a mennyiséggel sincsenek gondok. Az időjárás is kedvezett a termelésnek, legfeljebb egyes helyeken okozott gondot a jégverés vagy a korai fagyok. A szolnoki piacon is válogathatunk már a magyar görögdinnyéből, igaz, egyelőre nem a megyéből származik a közkedvelt hazai gyümölcs.

A szolnoki vásárcsarnokban is kapható immár a hazai görögdinnye a hasonló­ áron kínált külföldi mellett, igaz, egyelőre nem a környékről,­ hanem Medgyes­egyházáról valók.


Kiss Józsefné és férje két unokával, Lillával és Kingával érkezett a piacra, és persze a magyar dinnyéből is vettek. Kóstolták már előzőleg a görögöt is, annak minőségére sem panaszkodhattak.





Pomáziné Pécsi Ildikó hétfőtől kínálja a magyar görögdinnyét a vevőknek, akik – mint mondta – nagyon keresik.
– De annak ellenére, hogy keresik, nem biztos, hogy a magyart viszik el, mivel még elég vastag a héja – árulta el az árus. – De a magyar is finom nagyon. Jobbára még szeletet szoktak kérni, egész dinnyét kevesen vesznek. Sárgadinnye régebb óta van, azt is nagyon keresik.

Kissné Évától szintén viszik a hosszúkás alakú jó medgyesegyházi rubin dinnyét.
– Nagyon finom a magyar, természetesen én is meg szoktam kóstolni – hangsúlyozta az eladó. – A legtöbben nem egészet visznek, persze mindenki várja, hogy olcsóbb ­legyen. De a magyar sárgadinnye forgalma is beindult, az is jóízű.



Tóth Ágnes is szeletelte a medgyesi dinnyét, a vevők többsége tőle is felet, negyedet kér.
– Nem olyan nagyon nagyok, csak tíz kiló körüliek, így azért veszik egyben is – vallotta az árus. – Várják az árcsökkenést, és megsúgom, hogy ez a hétvégén be is következhet.

Azt is elmondta, a sárgadinnyéből pedig legtöbben a sárga bélűt keresik, igaz, a zöld bélű cukordinnye drágább is – és persze édesebb is –, de aki ismeri, az ára ellenére is veszi. Görögdinnyét pénteken kezdett árulni, és már vannak visszatérő vevői is.


De vajon milyen a megyei termés?


Huber István őstermelő Fegyvernek-Örményesnél húzódó földjeiről már tizenvalahány napja szedi mind a piros, mind a sárga bélű görögdinnyét, és természetesen árulja is sárgadinnyéivel együtt.

– A minősége kiváló, de a tavalyihoz képest kevesebb gyümölcs termett, feleannyi sem lesz, mint a múlt évben – árulta el a termelő. – Sok dinnyepalánta elfagyott, a virágzás idején is rájött a hideg és nem tudott úgy bekötni, mint kellett volna. Messze vannak egymástól a dinnyék a földeken. Ízre jó mindegyik fajta. A zöld bélű sárgadinnyét a napokban kezdtük szedni, abból is kevés van, de nagyok, két ­kiló fölöttiek. Ugyanolyan árban adom, mint tavaly, a sárgát kilónként négyszáz forintért, a görögöt kétszázötvenért.


– Kiváló minőségű a dinnye – erősítette meg Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke is. – Optimálisak voltak az időjárási körülmények, jót tett az érésnek a meleg, ahol nem verte el a jég vagy nem fagyot el, ott kiváló termésre lehet számítani, és augusztus végéig ellátja a fogyasztókat a hazai dinnyepiac. A sárgadinnye több az idén, mint a múlt évben. Hiányra nem kell számítani, legfeljebb akkor lehet kevesebb, ha sokan inkább exportra értékesítenek, de akkor is lesz elég – foglalta össze a megyei NAK-elnök.

A görögdinnye ízéről pedig mi is meggyőződtünk. Finom!

 

A Jászságban csak jövő héten kezdik el szedni

Az időjárás kedvezően alakult idén a dinnyetermelők számára. A Jászapáti határában dinnyét termelő ifj. Pócs János, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének alelnöke honlapunk érdeklődésére elmondta, hogy a növények fejlődésének, érésének jót tett, hogy folyamatosan váltották egymást a napos, illetve csapadékos időszakok.

– Sok és jó minőségű dinnye termett ebben az évben – mondta. – Dél-Magyarországon már megkezdték a dinnye szedését, de a Jászságban várhatóan csak a következő héten látunk hozzá a betakarításhoz. Hektáronként úgy negyventonnányi dinnyére számíthatunk az előzetes becslések szerint – tette hozzá­ a termelő.

A megérett gyümölcsöt fele-fele arányban értékesítették az elmúlt években a hazai,­ illetve külföldi piacokon – tudtuk meg ifj. Pócs Jánostól. Szándékuk szerint idén növelnék az itthon eladott mennyiséget. A görögdinnye kilónkénti ára ezekben a napokban még nyolcvan forint körül mozog, de később várhatóan csökkenni fog.

– Sok és jó minőségű dinnye termett ebben az évben – mondta. – Dél-Magyarországon már megkezdték a dinnye szedését, de a Jászságban várhatóan csak a következő héten látunk hozzá a betakarításhoz. Hektáronként úgy negyventonnányi dinnyére számíthatunk az előzetes becslések szerint – tette hozzá­ a termelő.

A megérett gyümölcsöt fele-fele arányban értékesítették az elmúlt években a hazai,­ illetve külföldi piacokon – tudtuk meg ifj. Pócs Jánostól. Szándékuk szerint idén növelnék az itthon eladott mennyiséget. A görögdinnye kilónkénti ára ezekben a napokban még nyolcvan forint körül mozog, de később várhatóan csökkenni fog. A kis Lillát (balra) és Kingát is megörvendeztették nagyszüleik a hazai görögdinnyével a szolnoki piacon
Fotó: Fodor Orsolya Kissné Éva Medgyesegyházáról való görögdinnyéjéből többnyire még szeletet kérnek a vevők a szolnoki piacon
Fotó: Fodor Orsolya -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!