Gazdaság

2017.07.07. 12:50

Mérsékelten érződik csak megyénkben a dízeligény csökkenése

Dízel vagy benzines? Sokan teszik fel maguknak ezt a kérdést azok közül, akik autóvásárláson törik a fejüket. Úgy tűnik, sok tekintetben lejtmenetet vett a dízelmotorok iránti igény. Megnéztük az okokat.

Hartai Gergely

 

Egy, a napokban megjelent országos statisztika szerint jóval kevesebben keresik a vásárlók a dízelautókat, mint az elmúlt években. Magyarország egyik vezető használtautó-adatbázisa szerint míg két évvel ezelőtt másfélszer annyian kerestek dízeles autókat a potenciális vevők, addig mára ez az arány szinte teljesen átfordult a benzines autók javára.

A modellek népszerűség-csökkenésének okait Fodor László, a hasznaltauto.hu szakértője boncolgatta:

– Egyrészt a 2015-ös dízelbotrány óta folyamatosan egyre több gyártó dízelmotorjáról derül ki, hogy az utcai károsanyag-kibocsátása jelentősen meghaladja a laboratóriumi határértékeket. Ezzel párhuzamosan a média arról is hírt ad, hogy néhány éven belül egyre több városközpontból fogják kitiltani a dízelüzemű járműveket, ezt pedig a vásárlók is kockázatként értékelik.

– Magyarországon ugyanakkor legalább ennyit nyom a latban az a tapasztalat is, amely az elmúlt években gyűlt össze az ellenőrizhetetlen előélettel behozott, zömmel 8–10 éves dízelautók javításának magas szervizköltségeiről. A korszerű dízelrendszerek felújításának egyes esetekben akár a milliós nagyságrendet közelítő elrettentő történetei igen gyorsan beépültek az autós köztudatba – mondta el.

Megkérdeztünk néhány megyei szakértőt is, milyen benyomásaik vannak a dízeles autók régióbeli keresettségéről.
Kiss Mihály, az egyik szolnoki márkaszerviz szervizvezetője lapunk érdeklődésére elárulta, a cégek általában a dízelautókat keresik az adózási feltételek miatt.

– A magánszemélyek esetében azonban már más a helyzet, náluk ugyanis teljesen vegyes a kép – tette hozzá a tapasztaltak alapján.

– Összességében elmondható, hogy aki rövid távokra használja autóját, benzines járművet választ, aki pedig hosszú távokra indul, a dízeles modelleket részesíti előnyben – emelte ki a szakember, majd hozzátette, a vásárlók manapság rendkívül céltudatosak, még az idősebb korosztály is tisztában van a főbb autóvásárlási szempontokkal.

– Mi egyelőre nem érezzük a dízeles járművek iránti keresletcsökkenést a térségi használtautó-piacon – állítja a szolnoki Peugeot ­Qualité egyik használt autó értékesítője, aki szerint kétségtelen azonban, hogy globális szinten valóban tapintható a népszerűségcsökkenés: – A közelmúltban vezették be az Euro 6 nevet viselő környezetvédelmi besorolást, amely rendkívül szigorú feltételeket támaszt a dízelautókkal szemben. Emellett mostanság kezdenek elterjedni a kisebb köbcentis turbóbenzines motorok is, amelyek megjelenésükkel kiszoríthatják a dízelt a piacról – zárta mondandóját a szakember.

Hartai Gergely A benzineseket rövid távokra, a dieselt hosszú távra veszik az emberek Fotó: Shutterstock.com -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!