Gazdaság

2017.07.05. 14:30

Tartósan vízhiányos időszak – speciális szabályok

A belügyminiszter július 1-jei kezdőnappal kihirdette az úgynevezett tartósan vízhiányos időszakot, ezzel életbe léptek a vízkészletjárulékkal kapcsolatos speciális szabályok.

Szoljon.hu

A vonatkozó előírások alapján a vízhasználónak nem kell vízkészletjárulékot fizetnie tartósan vízhiányos időszakban az öntözés, a halgazdálkodás és a rizstermelés során elhasznált víz mennyisége után.
 
A járulék kiszámításáról szóló szakminiszteri rendelet alapján a tartósan vízhiányos időszak kezdete előtti tizennégy napban, jelen esetben a június 17. és 30. között kivett víz után járó vízkészletjárulék összege kérelemre húsz százalékkal csökkentendő. Ezt a kedvezményt a vízhasználó abban az esetben igényelheti, ha a kivett víz mennyiségét oly módon vezeti, hogy abból egyértelműen meg lehet állapítani: mennyi vizet használt a szóban forgó időszakban.


 
A kedvezmények érvényesítésekor fontos eljárási szabály, hogy a tartósan vízhiányos időszak kezdő- és végnapja között mért, vagy számított felhasznált vízmennyiséget fel kell tüntetni a vízkészletjárulékkal kapcsolatos adatszolgáltatásban. A kérelmet, valamint a kedvezményes időszakban kivett víz napi mennyiségét feltüntető, a vízhasználó által aláírt dokumentumot a vízkészletjárulékról szóló adatszolgáltatáshoz mellékelni kell - informálta honlapunkat S. Tóth Anikó, a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!