JÁSZSÁG

2017.12.22. 19:55

Visszaszorul megyénkben a közfoglalkoztatás, képzésekkel segítik az elsődleges munkaerőpiacra jutást

A jászsági önkormányzatok tapasztalata szerint az értékteremtő közmunka utat teremthet az alkalmazottak számára az elsődleges munkaerőpiac felé. Az a munkavállaló, aki itt megállja a helyét, jó eséllyel pályázhat a termelő cégek által meghirdetett állásokra is.

A közfoglalkoztatottak száma folyamatosan csökken. Jászberényben a kezdeti 260–280 munkavállalóhoz képest 2018-ban maximum százharminc közmunkás felvételét tervezik – tudtuk meg dr. Szabó Tamás polgármestertől.

A távozók jelentős hányada az elsődleges munkaerőpiacon talált magának megélhetést. A polgármester elmondta, tapasztalatuk szerint az értékteremtő közfoglalkoztatás, illetve a különböző programokban résztvevőktől, alkalmazottaktól elvárt teljesítmény jó esélyt teremtett az elhelyezkedésre.

A város határában negyedik éve foglalkoznak homoktövis-termesztéssel, a mezőgazdasági program keretében. Mostanra termővé fordult az először telepített 2,2 hektáros, bio minősítéssel ellátott homoktövis-ültetvény. A tapasztalatok nagyon kedvezőek.

A termés értékesítését követően mintegy 2,7 millió forintos hasznot eredményezett a munka. Az elkövetkező években a pozitív eredmény többszörösére nőhet, összesen 6,7 hektáron telepítettek homoktövist a Neszűrben – mondta a polgármester.

A programban jelenleg részt vevő tizenöt munkavállaló a most rendelkezésre álló területnagyság fenntartásához elegendő. Az ültetvény bővítését nem tervezik, de a homoktövis-termesztés megtartását igen.

Mindezek mellett a közeljövőben a közfoglalkoztatás keretében induló képzésekkel is az elsődleges munkaerőpiacra jutást kívánják elősegíteni.

A járási hivatal foglalkoztatási osztályával együttműködésben negyvenkét fő oktatása indulhat el. Olyan szakmákban tartanak képzéseket, mint például a festő-mázoló, gyártósori operátor, kisgépkezelő, de középfokú számítógép-kezelői képzés is zajlik majd.

Jászszentandráson immár több mint öt éve kezdték meg a homoktövis termesztését a közfoglalkoztatás keretében. A kistelepülésen már feldolgozóüzemet is létrehoztak, ott a termelés tavaly májusban indult el. Szabó László polgármester elmondta, az önkormányzat alkalmazásában álló 20 közmunkásból tizenöt a homoktövis-termesztéssel, -feldolgozással foglalkozik.

Alkalmazottaik közül többen továbblépnek az elsődleges munkaerőpiacra, pótlásuk pedig már rendkívül nehéz.

Több pillérre támaszkodnak

Jánoshidán évek óta eredményesen zajlik az értékteremtő közmunka. Eszes Béla polgármester elmondta, hogy a különböző programokban hetven közmunkást alkalmaz a település.

Működtetnek malmot, birka- és sertéstenyésztő telepet, illetve ezek infrastruktúráját is a közfoglalkoztatás keretében építették ki, illetve tartják fenn. A következő évben a különböző programok fenntartásához, illetve bizonyos területek fejlesztéséhez mintegy százmillió forintra pályázott az önkormányzat.

Banka Csaba

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!