NEM VÉSZ KÁRBA AZ ADÓ

2018.01.17. 11:28

Jóval több a jászsági települések bevétele, de van is mire költeni

Számos jászsági településen a költségvetésben tervezetthez képest több iparűzési adó folyt be az önkormányzatok költségvetésébe 2017-ben. A megkérdezett településeken a helyi intézmények működtetésére, illetve infrastruktúra fejlesztésére fordítják a többletet.

Banka Csaba

A kistérség központjában évről évre a 2,5 milliárd forintot közelíti az iparűzési adó bevétele. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest is, illetve a költségvetésben előirányzott összeghez képest is magasabb adóbevétel érkezett 2017-ben.

Az adóigazgatási iroda tájékoztatójából kiderül, hogy mintegy kettőmilliárd 431 millió forintot utaltak a város vállalkozásai a jászberényi önkormányzathoz, ami több mint három százalékkal magasabb a tervezettnél.

Az adófizetési hajlandóság továbbra is magas, állapította meg érdeklődésünkre dr. Szabó Tamás polgármester. Az adóigazgatási iroda munkatársainak ezzel együtt is feladata, hogy a jelentkező elmaradásokat teljesítsék a helybéliek.

A befizetett adó nagyságrendjéhez képest viszonylag alacsony a már be nem szedhető adóhátralék, összességében mintegy 43 millió forintról van szó.

Azok az adózók, akiknek az adott évet megelőző évben befizetett adója meghaladta az egymillió forintot, lehetőségük volt a helyi iparűzési adó összesen öt százalékának felajánlására.

Tavaly ezzel a lehetőséggel 188 adózó élhetett a városban. A szakképzési ösztöndíjra fordítható felajánlás összege mintegy tizenhárommillió forint volt, az oktatási alapba két és fél millió forintot, a kulturális alapba 534 ezer forintot, az egészségügyi alapba közel 4,2 millió forintot, a környezetvédelmi, illetve a sport alapba összesen mintegy 600 ezer forintot, az infrastrukturális alapba pedig 19,6 millió forintot ajánlottak fel a vállalkozók.

Jászárokszálláson a 2016-os helyi iparűzési bevételekhez képest 6,8 százalékkal, mintegy ötvenmillió forinttal emelkedtek a bevételek. A vállalkozások összességében közel 780 millió forintot fizettek be. Gergely Zoltán polgármester elmondta, hogy a település infrastrukturális hálózatának fejlesztésére ad lehetőséget.

A város belső úthálózatának építése, javítása folyamatosan feladatot jelent az önkormányzatnak, amelyekhez anyagi alapot jelent a plusz bevétel. Egyelőre azonban a pontos felhasználásról nem döntöttek. A költségvetési törvény önkormányzatokat érintő változásait tanulmányozzák, amelyek ismeretében tervezhetik a város 2018-as büdzséjét ezekben a hetekben.

Intézményfenntartásra is megy a plusz forrásból

Az önkormányzat mintegy százmillió forintos bevétellel tervezett 2017-ben – mondta Bertalanné Drávucz Katalin, Jászladány polgármestere. Pozitív dolog, hogy a tervezetthez képest több mint tíz százalékkal magasabb, közel 111 millió forintos bevételt számolhattak az elmúlt évről. A plusz forrásokat a nem kötelezően fenntartott intézmények – művelődési ház, bölcsőde, idősek otthona – költségeire fordítják.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!