JÁSZKUNSÁG

2017.11.23. 17:30

Látványosan fellendült az építőipar – kétszer annyi lakás épült a megyében

Szembetűnően emelkedett idén a lakásépítések száma Magyarországon, vele együtt megyénkben is, ahol korábban igencsak mélyponton volt az építőipar. A fellendüléshez nagyban hozzájárultak az olyan ösztönző intézkedések, mint a családi otthonteremtési, illetve az áfakedvezmények.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményéből kiderül, az idei év első kilenc hónapjában országosan 7981 lakás épült, ami közel 52 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában.

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján a később építendő lakások száma 28 411, ami majdnem 33 százalékkal több mint az egy évvel korábbi.

Megyénkben az I–III. negyedévben 111 lakás épült, ami az előző év azonos időszakához képest 194,7 százalékos növekedést jelent, a kiadott új lakásépítési engedélyek száma pedig 278, ami 123 százalékkal több a tavalyinál.

– Mi is tapasztaljuk, hogy nagymértékben fellendült az építőipar – nyilatkozta megkeresésünkre Lángi Györgyi, a Lángi Építőipari és Szolgáltató Kft. kereskedelmi vezetője.

– Új családi házakat és társasházakat folyamatosan tervezünk, építünk és értékesítünk, ezek iránt nőtt meg leginkább most is a kereslet, de ipari létesítményeket, üzemi konyhát, önkormányzatoktól különböző építményekre is kapunk megrendelést.

– Nagyon nagy az igény a családi házakra. Társasházi lakásokat a belvárosban, a Baross út és a Tisza-part közötti területekre építjük, itt van rájuk igény.

– A családi házakra sem a külterületekről, Szandáról kapjuk a megrendelést, hanem szintén a belvárosból, a Szántó körúton és környékén, a Pozsonyi úton, illetve a Széchenyi-lakótelep családi házas övezetében találni még megfizethető telkeket.

Lángi Györgyi azt is elmondta, a fellendülés a múlt év januárjától volt megfigyelhető, és nagyrészt a csok bevezetésének köszönhető.

Az új építésű lakások áfája 27-ről 5 százalékra mérséklésének viszont nem volt tetten érhető hatása, mivel a munkabérek növekedése és az építőanyagok drágulása olyan mértékben emelte a nettó árakat, hogy a csökkentett áfával növelt bruttó ár nem lett kevesebb.

Gávris Szabolcs, a CasaNetwork Ingatlanszövetség egyik tulajdonosa is a piac élénküléséről számolt be. Elmondta, hogy a telkek iránt alapvetően is van érdeklődés, de belterületi, új építésű projektekkel már a kivitelezők megkeresik őket, az értékesítés gyakran már a tervezőasztalról történik.

Ez azért is jó, mert így már az építkezésnél jelezhetik a tulajdonosok igényeiket. Szolnokon, a Széchenyi városrészben keresik ezeket a lakásokat, a Csokonai úton, a rendőrkapitányság melletti lakóparkban, Szandaszőlősön sorházakban lévő lakások értékesítése zajlik.

Illusztráció
Forrás: Shutterstock

– A lakosok számához képest komoly az új építésű ingatlanok iránt az érdeklődés, az agglomerációt is beleértve – hangoztatta Gávris Szabolcs.

– A piac fellendülését az is erősíti, hogy aki új lakást vásárol, az általában a régit értékesíti, ami a használt lakások árát is megemelte. Most nagyon kedvezőek a hitelek, a kamatperiódusok, és ott a csok.

– Visszaesésre egyelőre nem számítunk, inkább majd lassú megtorpanás várható, de a 4-es út építése is további lakás- és ipari építkezéseket fog generálni. A vidéket, a kis falvakat viszont még nem érte el ez a fellendülési hullám.

A biztonság növeli az építési kedvet

A szolnoki Gál házaspár is elérkezettnek látta az időt, hogy belevágjanak a házépítésbe.

Egy kisebb családi házat szeretnének, a szobák, helyiségek elrendezését már év eleje óta tervezgetik, de azt még nem döntötték el, a város mely részén keressenek telket, ahová felhúzhatják álmaik házikóját, bár ebbe valószínűleg az árak is beleszólnak.

Most fognak szakemberrel konzultálni a várható költségeket illetően. Mint mondták, a bérek emelkedése, a stabilnak tűnő gazdasági helyzet felbátorítja azokat is, akik nem csok igénybevételével akarnak belevágni az otthonteremtésbe.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!