Tiszaigar

2017.07.26. 14:30

Tapasztalatcsere az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének közreműködésével

Magas rangú küldöttség érkezett Bosznia-Hercegovinából, több napot töltenek Magyarországon, főként Tiszaigaron és Budapesten. A vidékfejlesztésről és a START-munkaprogramról gyűjtenek tapasztalatokat.

Ujvári László

Szilágyi László polgármester előadása után kérdéseket is kapott a bosnyák küldöttség kíváncsi tagjaitól

Fotó: Ujvári László

A delegáció tagjai egy előadássorozat keretében ismerkedhettek meg a START-munkaprogram működésével, tapasztalataival. Kedden a Tiszaigari Arborétumban fogadták a külföldi csoportot. Szilágyi László polgármester rövid köszöntőjét követően egy gazdagon illusztrált előadással prezentálta az igari közmunkaprogram eddig elért eredményeit.

– Az önkormányzat által létrehozott szociális szövetkezet négy lábon áll. A keretei között méhészet és mézüzem, asztalosműhely, sírkőgyártás működik jelenleg, de közel egy hónap múlva elkészül a szikvízüzemünk is – részletezte a településvezető.

Előadását figyelemmel kísérte a magas rangú delegáció, később kérdéseket fogalmaztak meg, a szalmabálás fűtésrendszer váltotta ki a legnagyobb érdeklődést.

– Az itt töltött három nap során számtalan helyi és országos, a vidék fejlődéséhez hozzájáruló gyakorlattal ismerkedhetnek meg – mondta honlapunknak Szilágyi Anetta szervező.

– A résztvevők között van például Dusan Neskovic, Bosznia-Hercegovina külkereskedelemért és gazdasági kapcsolatokért felelős miniszterhelyettese és Livno kanton földművelésügyi minisztere, Ivica Brešić, valamint több vidékfejlesztési- és agrárszakember – árulta el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) szakembere.

Dusan Neskovic miniszterhelyettes lapunk érdeklődésére elmondta: meglepte őket, milyen szép a környezet, milyen rendezett a falu és milyen eredményes lehet egy jól menedzselt munkaprogram.

– Meglepő, hogy a vidékfejlesztési források felhasználása milyen jólirányzott, látványos az itteni kisfalvak, a környék fejlődése – fogalmazott a boszniai politikus.

A napokban érkezett hazánkba a bosnyák küldöttség, mely egy vidékfejlesztési tanulmányúton Tiszaigar mellett természetesen Budapestre is ellátogat. Az ENSZ-projekt részeként megvalósuló programot a magyar kormány finanszírozza.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!