Gazdaság

2008.03.14. 09:21

Hosszú távon nem lesz olcsóbb az olaj

Péntek reggel, az elmúlt hetek reggeli irányzatához hasonlóan, ismét bizonytalankodott a kőolaj ára a szabadpiacon, némi hétvégi profitkivétel is érezhető, de a piacon nem jósolnak tartós enyhülést.

forrás:Ecoline

A héten megint árrekordok dőltek a zuhanó dollárból és részvényekből menekülő befektetési alapok spekulációs vásárlásai miatt, ebben csak átmeneti enyhülést hozott a mértékadó központi bankok újabb, egyeztetett likviditásnövelő árveréseinek keddi bejelentése, amely egy napra életet lehelt a dollárba.

A távirati iroda szerint hiába nőtt tovább az amerikai stratégiai kőolajtartalék a múlt héten, hiába, hogy az amerikai üzemanyag-tartalék 14 évi csúcson van, apadó kiskereskedelmi keresletet jelezve, hiába, hogy a héten mind az amerikai energiaügyi minisztérium, mind a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a világ kőolajtermelésének keresletet meghaladó növekedését és a kereslet korábban vártnál kisebb növekedését jósolta idénre, a kőolaj ára új és új csúcsokat dönt.

Piaci szakértők szerint nincs a drágaságnak reális alapja a kőolajjal bőven ellátott világpiacon, csakhogy a befektetési alapok értékőrzőbbnek vélt megtakarításokat keresnek a nyersanyagpiacokon, mert a részvénypiacok egyre bizonytalanabbak, és mert minden előrejelzés a dollár gyengeségét és az infláció gyorsulását jósolja belátható időre az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Ázsiában is.

A fekete arany tegnap 111 dolláron állított be újabb történelmi csúcsot. Ma reggel némi konszolidáció zajlott a piacon, így kicsivel 110 dollár alá kerültek a jegyzések, de a spekuláció továbbra sem hőlt érdemben (amit persze a dollár gyengülése is támogatott). A márciusi lejáratú amerikai könnyőolaj jövı héten kedden, március 18-án fut ki, ezt követıen az áprilisi lesz a legközelebbi lejárat. Ma reggel azonban az áprilisi kontraktus is 108 dollár felett forgott - írta a Cashline hírlevelében.

forrás:Ecoline -->

Ezek is érdekelhetik