Gazdaság

2008.10.25. 17:39

Magyar magánnyugdíj-pénztárak: egy év - 20 százalék veszeség

Közép-Kelet Európában a tőkefedezeti elven működő nyugdíjrendszerből 9 milliárd euró tűnt el a részvénypiacok zuhanásai miatt 2008 közepéig, a veszteség mértéke vagyonarányosan Magyarországon volt a legmagasabb, az időszak során 20 százalékkal csökkent a vagyon nagysága - írja a portfolio.hu.

Portfolio

A nyugdíjalapokból csak bizonyos korlátok között lehet a megatakarításokat kivenni - és csak az önkéntes pénztárak esetében-, emiatt a veszteség tisztán az árfolyamok előnytelen alakulásából származott, a veszteségek pedig a legnagyobb országokban egy teljes év megtakarításait emésztették fel - írja a portfolio.hu.

A veszteségek nagy része a részvénybefektetéseken képződött, a 9 milliárd eurós veszteség pedig a teljes kezelt vagyon 13 százalékát teszi ki. 2008 júliusi adatok alapján a közép-európai régióban összesen 70 milliárd dollár volt a nyugdíjpénztárak összes kezelt vagyona, amiből 42 milliárd eurót a lengyel nyugdíjpénztárak kezeltek.

Az országok többségében a Világbank ajánlásai alapján a nyugdíjreform részeként bevezetésre kerültek a magánnyugdíjpénztárak, köztük több helyen is egymás mellett működik egy kötelező és egy önkéntes pillér is. A veszteség 93 százaléka a 3 legnagyobb piaccal rendelkező országban képződött, Lengyelország áll az élen a maga 6 milliárd eurós csökkenésével, a sorrendben második Magyarország 2 milliárd eurós veszteséget könyvelhetett el.
Magyarországon a veszteség nagysága a teljes kezelt vagyonhoz viszonyítva még a lengyel nyugdíjalapokét is meghaladta, a kötelező és önkéntes magánnyugdíj-pénztárak 20 százalékos mínuszt könyvelhettek el a válság egy éves évfordulója alkalmából. A vagyonarányos veszteség azért lehetett magasabb nálunk, hiszen a választható portfóliós rendszer bevezetése miatt a nyugdíjpénztárak az időszak folyamán 10 százalékról 17 százalékra növelték a részvénykitettségüket, miközben Lengyelországban éppen az ellenkezőjét ment végbe, itt a részvényarány 38.5 százalékról 28.9 százalékra csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!