Gazdaság

2008.10.27. 08:10

Már biztos: az IMF kisegíti Magyarországot

A Nemzetközi Valutaalap jelentős pénzügyi csomagot jelent be a következő napokban Magyarország javára. A program biztosítani fogja a költségvetés fenntarthatóságát, és erősíteni fogja a pénzügyi szektort.

FN

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) "jelentős pénzügyi csomagot" jelent be a következő napokban Magyarország javára - közölte az MTI Dominique Strauss-Kahnt, az IMF vezérigazgatóját idézve. Dominique Strauss-Kahn az IMF washingtoni székhelyén, helyi idő szerint vasárnap nyilvánosságra hozott közleményében tudatta: a valutaalap - szorosan egyeztetve az EU-val - átfogó megállapodásra jutott Magyarországgal olyan lépések egész soráról, amelyek erősítik a magyar gazdaság rövid távú stabilitását, és javítják hosszú távú növekedési potenciálját. A program biztosítani fogja a költségvetés fenntarthatóságát, és erősíteni fogja a pénzügyi szektort.

Az IMF-vezető hozzátette, hogy az említett lépések támogatása érdekében a következő napokban - a program végleges formába öntése után - jelentős pénzügyi csomagot jelentenek be Magyarország javára. Strauss-Kahn nem árulta el, hogy a csomag mekkora összeget foglal magában, de megjegyezte: a csomagnak az IMF mellett az EU, néhány európai ország, valamint regionális és más nemzetközi szervezetek is részesei.

Az IMF-vezér elmondta: arra számítanak, hogy a magyarországi bankok és más pénzintézetek továbbra is megfelelő finanszírozást fognak nyújtani ügyfeleiknek. A Nemzetközi Valutaalap készenléti hitelre vonatkozó megállapodás formájában nyújt segítséget Magyarországnak, az IMF igazgatótanácsa pedig gyorsított eljárásban hagyja jóvá a megállapodást - fűzte hozzá Strauss-Kahn, aki szerint a Magyarország által előirányzott célkitűzések igazolják, hogy az ország "kivételes mértékben" férjen hozzá a valutaalap forrásaihoz.

Előzőleg a magyar kormányhoz közel álló forrás úgy nyilatkozott a brit hírügynökségnek, hogy az elmúlt egy-két napban a legmagasabb szinten folytatott tárgyalásokon elhárult a valutaalappal és az EU-val kötendő végleges megállapodás útjában álló minden jelentős akadály, s a felek arra számítanak, hogy a héten aláírhatják és nyilvánosságra hozhatják az egyezményt. A forrás hangsúlyozta, hogy az egyezmény jelentősen csökkenteni fogja Magyarországnak a külpiaci finanszírozással szembeni sebezhetőségét. Részleteket nem hozott nyilvánosságra, de megjegyezte, hogy a program "meggyőző méretű és erejű".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!