Gazdaság

2008.10.21. 08:28

Széfbe menekítik vagyonukat a hazai befektetők

A pánikra hajlamos befektetők közül most sokan igyekeztek a banki trezorokba menekíteni vagyonukat. Információink szerint akadtak, akik kifejezetten bankjegykötegeket helyeztek itt el. Azt nem tudni, hogy konkrétan miért van szüksége valakinek hirtelen széfre, de a meglóduló forgalmat azonban több bank is érzékelte.

NG

Az elmúlt két hétben Budapesten és vidéken is érezhetően megemelkedett a széfrekeszek iránti kereslet - mondták el lapunk érdeklődésére az OTP Banknál. Mint megtudtuk: a fővárosban azokban a fiókokban, ahol még rendelkeznek kiadható széfrekesszel, naponta négy-öt új széfnyitás történt, vidéken naponta egy-két nyitás volt a jellemző. A korábbi viszonylagos stagnálással szemben így a legnagyobb magyarországi banknál országosan 160-nal nőtt a kiadott rekeszek száma, ami 2-3 százalékos azonnali megugrásnak felel meg. Több fiókban - elsősorban Budapesten - azonban már évek óta teljes a széfkihasználtság. Ezeknél a fiókoknál eddig is előjegyzett ügyfelek várták, hogy széfrekeszhez juthassanak. A CIB tapasztalatai szerint az év második felében határozottan emelkedik a széfek forgalma, kihasználtsága, ügyfeleik aktívabban használják őket. A banknál szinte minden régióban intenzív érdeklődést tapasztaltak a szabad széfek iránt.

A Raiffeisennél - ahol egyébként is folyamatos az érdeklődés a széfek iránt - az elmúlt időszakban szintén észlelték, hogy fokozódott az ügyfelek ilyen jellegű igénye. A K&H-nál nem különíthetők el a hatások, hiszen ez a pénzintézet az elmúlt időszakban folyamatosan törekedett széfszolgáltatásának megismertetésére. Mint a banknál elmondták: az érdeklődés az ügyfelek részéről jelentős, ugyanakkor - többek között a fejlesztéseknek köszönhetően - már 86 fiókban érhető el ez a szolgáltatás.

Persze kivétel is akad. Az Erste Banknál - ahol egyébként mindössze egyetlen fiókban van széfszolgáltatás - az utóbbi hetekben nem történt újabb szerződéskötés. A bank meglévő ügyfeleinél sem tapasztalta, hogy a korábbinál intenzívebben használnák az értékőrző rekeszeket.

A széfek díja általában mérettől és a kártérítési felelősség mértékétől függ. Ezen a téren azonban némiképp eltérő struktúrát alkalmaznak a bankok. Az UniCredit például eleve hatmillió forintos térítési összeggel kalkulál, míg a CIB lehetővé teszi, hogy a csekélyebb összegeket elhelyezők alacsonyabb díjat fizethessenek. A Raiffeisennél, a CIB-nél és az OTP-nél is lehetséges, hogy plusz havi díj ellenében a kártérítési összeg megemelkedjen. Például a Raiffeisennél ez milliónként 250 forintba kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!