Gazdaság

2009.10.23. 16:30

Hiába az 53 milliós számla, ennyit nem fognak fizetni

Bíróság dönti el kinek mennyit lehet kifizetni a jászárokszállási városközpont felújításának munkálataiért. A város a héten megkapta a Pénzügyminisztériumtól engedélyt az összeg letétbe helyezésére.

Darázs Melinda

Végéhez közeledik a jászárokszállási városközpont felújításával kapcsolatos pénzügyi helyzet tisztázása. Korábban többször hírt adtunk arról, hogy az önkormányzat 44 millió forintot nyert pályázaton a főtér felújítására, amely összeggel szeptember 30—ig kellett volna elszámolnia a támogatást megítélő szervezet felé.

A kivitelezők és alvállalkozóinak kifizetése szeptember 21—éig volt esedékes, ám ezt a határidőt is meg kellett hosszabbítani. Az önkormányzat 53 millió forintot utalt volna át a fővállalkozónak. Ennyi volt ugyanis a nyert és saját erőből összeállított, a városközpont felújítására szánt összeg. Ám a munkavégzéssel megbízott cég, alvállalkozóival kötött többszörös engedményezési, és egy korábbi munkájából adódó bírósági végrehajtás miatt a polgármesteri hivatalba ennél jóval több és nagyobb értékű számla érkezett.

Ekkor atelepülés képviselő-testülete rendkívüli ülésen foglalkozott a témával. Szakértők segítségét szerette volna kérni Gergely Zoltán polgármester, hogy pontosan kinek, mennyit lehetne kifizetni a számlák alapján. Ekkor derült ki, az ügyvédek és a jogtanácsos által adott szakvélemény alapján, hogy bírói letétbe kellene helyezni az 53 millió forintot. Ám ennek jogi akadályai vannak, amelyet egy pénzügymisztériumi határozat oldhat fel. A kifizetéssel kapcsolatos állásfoglalás végül a héten megérkezett.

— Megkaptuk a Pénzügyminisztériumtól azt az állásfoglalást,
amely szerint bírósági letétbe helyezhetjük a számla értékét, amelyet
a  kivitelezőnek újra be kell adnia a hivatalba — nyilatkozta Gergely Zoltán polgármester.

A cég kedd délutánra ígérte az új számlát, ami végül is szerdán érkezett meg. Ezzel azonnal a bíróságra indult a polgármester és az ügyvéd.
— Bár a kivitelező 53 millióról állította ki a számlát, az átutalás csak 50 millió 800 ezer forint lesz. Azért kevesebb, mert az iparűzési adóval és a beruházás késési kötbérének összegével is csökken a számla eredeti értéke. Így a városnak egy fillérjével sem kerül  többe ez a projekt, mint eredetileg terveztük — tette hozzá Gergely Zoltán.

Wirth István, a Fidesz frakció vezetője a megoldás hallatán megkeresésünkre elmondta, szerinte egy elhibázott döntés született a városközpont beruházási munkáinak közbeszerzési eljárása kapcsán. Úgy gondolja nem lesz egyszerű dolga a bíróságnak, hiszen tudomása szerint az építési anyagokat szállító cég is közel 20 milliós követeléssel indíthat peres eljárást, míg egy végrehajtási kötelezettséggel terhelt 25 milliós követelésről is tud, nem beszélve a kivitelező által elvégzett munka ellenértékéről.

— Ez egy átmeneti jogi megoldás — tette hozzá. — Az ilyen pénzügyi helyzetek elkerülése miatt hoztak döntést a képviselők, hogy a testület vonja vissza, hogy a közbeszerzéseket saját jogon intézze a polgármester. A testület minősített többséggel megszavazta, hogy november 1—jétől az önkormányzat döntsön a közbeszerzési eljárások kiírási feltételeiről, illetve a kivitelező cég kiválasztásáról. — Ezután annyiszor tanácskozunk, a közbeszerzési eljárásról ahányszor szükséges. Ezzel a döntéssel a testület elkerülheti a fentihez hasonló helyzeteket, és továbbra is pályázóképes marad Jászárokszállás — tette hozzá Wirth István.

városközpont felújításának munkálataiért. A város a héten megkapta a

Pénzügyminisztériumtól engedélyt az összeg letétbe helyezésére. Darázs Melinda -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!