Gazdaság

2016.11.19. 08:30

Ösztöndíjszerződés: visszafognák az elvándorlást

Hosszú évek óta a vidéki városok egyik legnagyobb gondja, hogy a fiatalok folyamatosan elvándorolnak a főváros irányába, az utóbbi években pedig nagyon sok esetben külföldre. Élő probléma ez Jászberényben is, amire a város önkormányzata különböző, a letelepedést ösztönző programokat indított.

Banka Csaba

Nemrégiben egy, a város ifjúságának helyzetével, lehetőségeivel foglalkozó tanácskozáson a vélemények sorában elhangzott, mostanra már eljutottunk odáig, hogy egy gimnáziumi osztály öt–tíz éves osztálytalálkozóját, sokkal egyszerűbb volna mondjuk Londonban megszervezni. Jellemzővé vált, hogy a diákok jó része tanulmányaik befejezését követően azonnal külföldre távozik, s nagyon sokan közülük nem is tervezik, hogy visszatérnek az országba, hanem külhonban építik fel egzisztenciájukat.

Az elvándorlás megállításának, lassításának módszerei között egyrészt az otthonteremtés támogatása, másrészt a megélhetést biztosító, piacképes szakmák oktatásának támogatása vált a fő iránnyá. A kedden délután írták alá Jászberényben – immár második alkalommal – azokat az ösztöndíjszerződéseket, amelyekkel a hiányszakmákban tanuló diákokat, ezzel együtt a családokat segíti a szorgalmi időszakban az önkormányzat. Dr. Szabó Tamás polgármester elmondta, az önkormányzat abban bízik, hogy a fiatalok az elsajátított szakmák birtokában a városban, illetve a város környékén működő vállalkozásoknál helyezkednek majd el. Ezért is próbálnak folyamatosan egyeztetni a cégek képviselőivel, hogy azokat a diákokat támogassák, akikre az elsajátított szakmai tudás birtokában hosszú távon számítanak a vállalkozások.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A hiányszakmát tanuló fiatalok ösztöndíj-támogatásának szerződését kedden délután írták alá a városban. Képünkön Berényi Bálint (középen) és édesanyja, illetve dr. Szabó Tamás polgármester írja alá a szerződést. FOTÓ: Banka Csaba
[/caption]

A támogatás egyébként az általános iskolások hetedik–nyolcadik osztályosai, illetve a középiskolások számára pályázható. Az általános iskolások – náluk a pályaorientációt segíti a támogatás – a tanév tíz hónapján keresztül, tanulmányi eredménytől függően tizenötezer, illetve húszezer forintos, a középiskolások, szintén a tanulmányi eredménytől függően havi húszezer, illetve harmincezer forintos ösztöndíjban részesülnek. A program tavaly huszonhat diák támogatásával indult, ami összességében hat millió forintos ráfordítást tett szükségessé, idén pedig további harmincöt fiatal részesülhetett ösztöndíjban, ami újabb hétmillió 750 ezer forintos keret elkülönítését tette szükségessé.

A fiatalok letelepedésének támogatására telekprogramot is indított a város. Szatmári Antalné alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a helyi cégekkel együttműködve, kedvezményes áron ajánlottak szakemberek és családjaik számára összközműves telkeket. A program 2013-ban indult, és eddig összesen tizennégy család vásárolhatott ilyen telket Jászberényben. Idén azonban újabb telkek kijelölésére kérték a várost a helyi cégek, hogy a számukra hosszú távon fontos szakembereiknek ajánlhassanak ilyet.

Az alpolgármester elmondta, hogy a tervek szerint jövőre a Magyar utcában összesen 35–40 telket alakítanak ki, az Érparton pedig várhatóan további tízet.
– Ha jól érzik magukat a családok, ha van munkahelye a szülőknek, és a gyerekeket is megfelelő színvonalú oktatási intézménybe tudják járatni, akkor nagyobb eséllyel maradnak a városban a családok, ehhez próbálunk megfelelő alternatívákat kialakítani – tette hozzá az alpolgármester.

Az otthonteremtést is támogatják

Szatmári Antalné alpolgármester elmondta, hogy a családok letelepedését otthonteremtési támogatással is segíti a város. A helyi rendelet szerint a Jászberényben elhelyezkedett munkavállalók számára esetenként, egyedi elbírálással egy–három millió forintos visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő támogatást nyújthatnak a lakásvásárlás támogatására. Idén vissza nem térítendő támogatásban tízen részesültek, összesen 24 millió forintot fordított erre az önkormányzat, a kamatmentesen adott visszatérítendő támogatásban pedig tizenhárman részesülhettek, összesen 16 millió forintos ráfordítással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!