Gazdaság

2008.02.28. 19:34

Gázáremelés lesz

Szokásos, az áralakulást követő következő lépés a most bejelentett gázáremelés, szögezte le Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter.

forrás:MTI

 Tárcája ma reggel jelentette be, hogy április 1-jétől átlagosan 5,8 százalékkal emelkednek a lakossági földgázárak, a nem lakosságiak pedig átlagosan 5,2 százalékkal.

A gázár kiszámítása gázképlet alapján történik, annak legfontosabb eleme pedig a beszerzési ár, fejtette ki a miniszter egy kérdésre válaszolva az európai uniós tagországok energetikai ügyekben illetékes minisztereinek találkozóját követően.

A mostani döntést azért előzte meg a "normálisnál több gondolkodás", mert a parlament a gáztörvény elfogadására készül, és az abban szereplő liberalizációs dátum az eredetileg tervezett idén nyár helyett 2009. januárjára tolódott ki, és újra kellett számolni az áremelést.

Az volt a cél, hogy a gázárban a múltból visszamaradt problémákat, azaz a korábbi tartozás kivezetését a liberalizációs időpontra oldják meg, mondta Kákosy Csaba. A végelszámolásnál mindennek nem lesz érdemi jelentősége, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!