Gazdaság

2008.02.19. 12:51

Gyorsulhat az osztatlan közös földek kimérése

Felgyorsulhat az részarány-földtulajdonok kimérése. A földhivatalok ugyanis előbbre sorolják azokat a gazdákat, akik vállalják, hogy megelőlegezik az eljárás költségeit.

SZOLJON

Az osztatlan közös tulajdonban lévő földek nevesítésének és kiadásának szabályai az elmúlt években többször változtak. Kezdetben a megosztás költségei a tulajdonosokat terhelték, melyhez az állam meghatározott mértékű támogatást (visszatérítést) adott. Néhány éve azonban a költségeket teljes egészében magára vállalta az állam. Ám a nevesítés eddig egy előre meghatározott sorrend szerint, az állami költségvetésben biztosított fedezet ütemében folyt.

Akik szeretnék mielőbb önálló ingatlanként művelni földjüket, lehetőségük van arra, hogy megelőlegezzék a megosztás költségeit. Erről egy nyilatkozatot kell benyújthatniuk az illetékes körzeti földhivatalhoz. A földhivatal megállapítja a megosztás költségét, melynek befizetése után megindul az eljárás. A megelőlegezett költségeket a következő évben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a földhivatal által kiállított számla alapján téríti vissza a gazdálkodónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!