Gazdaság

2008.02.16. 13:12

Jelentősen bővül az APEH illetékbevétele

Az ingatlanok átruházásából és a gépjárművek adásvételéből szárazott januárban a legtöbb illetékbefizetés, közölte az APEH. Az adóhatóság az év első hónapjában az egy évvel korábbiakhoz képest 25 százalékkal több pénzt szedett be ilyen jogcímen.

forrás: Menedzserfórum

Az APEH januárban 10,492 milliárd forint illetéket szedett be, mintegy 25 százalékkal többet, mint tavaly januárban - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett számsorokból. A növekedés ütemét nem célszerű előrevetíteni az egész évre. Az illetékhivatalok ugyanis 2007. január 1-jével integrálódtak az adóhatóságba, s az átállás miatt tavaly az év elején visszaesett az illetékek kiszabása és beszedése.

Az illetékbevétel 59 százaléka (6,183 milliárd forint) a háztartások, 41 százaléka (4,309 milliárd forint) a vállalkozások befizetéseiből származik. A legnagyobb bevétel januárban az ingatlan-átruházások (7,35 milliárd forint) és a gépjármű-átruházások (2,13 milliárd forint) kapcsán keletkezett.

A háztartások ezeken a címeken 3,93 milliárd, illetve 1,39 milliárd forint illetéket róttak le, míg az öröklési illeték 559 millió, az ajándékozási illeték 147 millió forintot vett ki a kasszájukból. A bírósági eljárási illetékekre januárban 76 millió, az államigazgatási eljárási illetékekre mintegy 78 millió forintot költöttek a háztartások.

A vállalkozások befizetései között a legnagyobb tétel szintén az ingatlan-átruházási illeték (3,42 milliárd forint) és a gépjármű-átruházási illeték (745 millió forint) volt. Öröklési illetékre 1,8 millió, ajándékozásira közel 9 millió, bírósági eljárási illetékre 66 millió, államigazgatási eljárási illetékre 68 millió forintot költöttek januárban a cégek.

A januárban képződött illetékbevételből 4,53 milliárd forintra az önkormányzatok jogosultak, 5,88 milliárd forintot a központi költségvetés kap, az utóbbit terhelő visszatérítések, megtérítések összege mintegy 86 millió forintot tett ki. 

Budapesten a tavaly januári 2,3 milliárd forinttal szemben az idei első hónapban 3,9 milliárd forint illetékbevétel képződött, az összes bevétel 37 százaléka. A megyék közül a legtöbb illetéket Pest megyében (847 millió forint), Veszprém megyében (377 millió forint) és Bács-Kiskun megyében (308 millió forint) fizették be a háztartások és vállalkozások.

forrás: Menedzserfórum -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!