Gazdaság

2009.04.22. 20:05

Devizahitelesek megsegítése: a bankok várnak

A Magyar Bankszövetség fontosnak tartja a devizahitelesek megsegítését, várja a részvételi lehetőséget a javaslat kidolgozásában.

Hírszerző

Müller János, a szervezet vezető tanácsadója elmondta: az új kabinet Válságkezelés és bizalomerősítés címet viselő egyéves cselekvési terve szerint haladéktalanul tárgyalásokat kezd a bankokkal arról, hogy az előző kormány által tavaly év végén kötött megállapodásban foglaltakat általános érvényű szabályozássá tegyék. 

Müller János szerint szakértői egyeztetéseken lehet rendezni a felmerülő gyakorlati, szakmai kérdéseket. Úgy vélekedett, hogy ez rövid idő alatt megvalósulhat, hiszen meglévő intézkedéseket kellene rendszerbe foglalni.
A bankok szívesen vesznek egyéb javaslatokat is, amelyek a visszafizetési gonddal küzdő lakáshiteleseknek segíthetnek - mondta a szakértő. 

A vezető tanácsadó korábban az MTI-nek nyilatkozva rámutatott: minden elgondolás akkor ültethető át a gyakorlatba, ha rendszerszerűen alkalmazható, nemcsak a hitelintézetekre, hanem a pénzügyi szolgáltatókra is vonatkozik. 

A Gyurcsány-kormány tavaly novemberben állapodott meg kilenc kereskedelmi bankkal arról, hogy azok saját eszközeikkel igyekeznek enyhíteni a devizahitellel rendelkező adósok fizetési problémáit. A megállapodás eredetileg december végéig szólt, érvényességét az idén februárban azonban meghosszabbították, s további két hitelintézet is csatlakozott, így a devizahitelezésben meghatározó súlyt képviselő 11 bank alkalmazza a benne foglaltakat. 

Így jelenleg is lehetőség van a törlesztési időszak meghosszabbítására, a devizában meghatározott hitel forint alapú kölcsönné történő átalakítására, a törlesztés egyedi döntés alapján való átmeneti megkönnyítésére, s a bankok rugalmasan kezelik a devizaalapú hitelek előtörlesztését is, ennek díját azonban nem engedik el.
A rugalmasság és a törlesztési könnyítés egyébként a hitelnyújtók érdeke is, hiszen jobban járnak, ha az adós hosszabb idő alatt fizeti vissza adósságát, mint ha fizetésképtelenné válik. 

Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke azonban már a megállapodás novemberi aláírásakor felhívta a figyelmet arra, hogy "ingyen ebéd nincs", átmeneti kedvezményekről van szó, amelyeknek később meg kell fizetni az árát.
Így például a futamidő meghosszabbítása rövid távon enyhítést jelenthet ugyan, ám a futamidő egészében emiatt sokkal több kamatot kell kifizetni majd. 

Egyes szakértők szerint célszerűbb volna a törlesztési terhek átmeneti csökkentésében gondolkodni. Meg kell vizsgálni azt is, hogy a futamidő meghosszabbítása milyen körben, milyen mértékben alkalmazható. A lejárat ötéves meghosszabbítása például egy hosszú futamidejű hitel esetén nem jár érdemi tehercsökkenéssel, a finanszírozó szempontjából ugyanakkor nem lényegtelen szempont az adós életkora, nem volna jó ugyanis, ha a hitel lejárata előtt inaktívvá válna. 

A devizahitelek forintra átváltása és előtörlesztése gyenge forint mellett egyáltalán nem tanácsolható, hiszen ebben az esetben azonnal realizálódik az árfolyamveszteség, míg hosszabb időszak alatt az ingadozások kiegyenlítése remélhető. A devizahitelek "forintosításának" lehetőségét egyébként a kormány is vizsgálta, az ehhez készült szakértői anyag szerint azonban ez jelentős költségvetési teher mellett lenne megvalósítható. 

Február elejéig - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által korábban ismertetett adatok szerint - kevesebb mint 6200 ügyfél élt a megállapodás kínálta lehetőségekkel: a legtöbben - 4100-an - előtörlesztési kérelemmel folyamodtak pénzintézetükhöz, 900 ügyfél pedig forintra váltotta devizahitelét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!