felminősítés

2017.08.25. 22:28

Pozitívra javította Magyarország államadós-besorolás kilátását a Standard & Poor's

Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar bankszektor nem teljesítő kinnlevőségeinek csökkenő rátája, valamint a banki hitelezés fenntartható élénkülése javíthatja a magyar monetáris politika transzmissziós funkcióját.

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadósság osztályzatának kilátását pénteken a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő indoklása szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar bankszektor nem teljesítő kinnlevőségeinek csökkenő rátája, valamint a banki hitelezés fenntartható élénkülése javíthatja a magyar monetáris politika transzmissziós funkcióját.

A cég péntek este Londonban bejelentette azt is, hogy a kilátás javításával egyidejűleg megerősítette Magyarország befektetési ajánlású, „BBB mínusz/A-3” szintű államadós-besorolását.

Magyarország tavaly mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítőnél visszanyerte a befektetésre ajánlott osztályzatot.

A Fitch Ratings tavaly májusban, a Standard & Poor's szeptemberben, a Moody's Investors Service novemberben emelte vissza a befektetési kategóriába a magyar államadós-besorolást, és azóta azonos, „BBB mínusz/Baa3” osztályzattal tartják nyilván Magyarország hosszú lejáratú államadósságát.

A Fitch és Moody's a magyar adósbesorolásra stabil kilátást tart érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!