magyar termék védelme

2017.12.07. 13:34

FM: fontos a hagyományos és egyedi magyar értékek védelme

Az egyediséget hordozó hagyományos mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, italok, például a makói vöröshagyma, a gyulai kolbász, a törkölypálinka, az izsáki arany sárfehér olyan értékek hordozói, amelyeket nemcsak óvni, hanem a jövő nemzedékek számára át is kell adni – mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a konferencián elmondta, ezt a védelmet szolgája a minisztérium Eredetvédelmi programja. Kiemelte: az eredetvédelem adta lehetőségek jobb kihasználása azért fontos a gazdálkodók számára, mert így védhetők meg az adott térségre leginkább jellemző hagyományos értékek. A földrajzi árujelzők alkalmazásával azokat a termékeket lehet megóvni, amelyek szignifikánsan hordozzák egy vidék több generáció által elismert egyedi értékeit – a helyi tudást és hagyományt -, mint például a szatmári szilvapálinka – fejtette ki.

Elmondta, Magyarországon több mint 80 magyar illetve uniós oltalom, illetve elismerés alatt álló földrajzi árujelzővel megjelölt termék van. Ezek egy része még nem kapta meg az elismerést de közel áll hozzá – jegyezte meg a helyettes államtitkár. Hozzátette: a földrajzi árujelző kollektív jogosultságot testesít meg, és jelentősen segíti a piaci értékesítést, de nem védjegy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!