Online önvédelem

2018.05.31. 16:22

10 másodpercenként támadnak meg hekkerek egy otthoni számítógépet

A biztonságos online környezet megteremtésére indított kampányt az UNICEF a Generalival.

MODEL RELEASED. Cyber crime, conceptual image.

Évente mintegy 500 millió felhasználói adatot lopnak el, 10 másodpercenként támadnak meg hekkerek egy otthoni számítógépet, a zsarolóvírusos támadások száma évente 350 százalékkal nő. Magyarországon 2017-ben csaknem 30 000 bankkártyás visszaélést regisztráltak. Mindeközben a vállalati rendszerek ellen irányuló kibertámadások száma is jelentősen növekszik, 2016-2017 között megduplázódtak, és előrejelzések szerint 2021-re 6000 milliárd dollárnyi kárt okoznak majd globálisan. Az elkeserítő statisztikát a Generali Biztosító ismertette csütörtökön, s egyúttal bejelentette: a UNICEF-fel közös kampányt indít a szaporodó hekkertámadások, adatlopások, internetes zaklatások elleni védelem érdekében.

A most induló #nemvagyegyedül kampány keretében kisvideókkal és közérthető, egyszerűen alkalmazható tippekkel hívják fel a figyelmet az adatok védelmének fontosságára.

A fiatalok a legaktívabbak az interneten, ők vannak kitéve a legtöbb veszélynek is. Kutatások szerint minden negyedik magyar fiatal egész nap elérhető online, 88 százalékuk pedig naponta több alkalommal is aktívan jelen van az interneten.

Az Eurostat egy 2017-es jelentése szerint a magyar fiatalok használják a legnagyobb arányban a közösségi médiát az Európai Unió tagállamai közül.

Felmérések szerint Magyarországon minden harmadik gyereknek volt már része internetes zaklatásban: online kirekesztésben, magánjellegű információkkal való visszaélésben, internetes bántalmazásban, és csupán minden tizedik gyermek kért segítséget, a szülőknek pedig mindössze fele tud arról, hogy gyermeküket bántalmazás érte.

A borítókép illusztráció. Forrás: AFP / VSC / Science Photo Library

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!