támogatás

2020.02.24. 12:36

7400 hektár új erdőt telepítenek

Az Agrárminisztérium újabb 7 milliárd forintot ad erre a célra.

Forrás: Shutterstock

A Vidékfejlesztési Program erdőtelepítést támogató pályázatának keretében újabb 221 kérelem támogatásáról döntött az Agrárminisztérium – közölte a tárca hétfőn.

A most megítélt 7 milliárd forintos támogatást a nyertes pályázók erdőtelepítésre, valamint a fenntartási időszakhoz tartozó erdészeti szakfeladatok ellátására fordíthatják.

Az irányító hatóság eddig 1077 darab kérelem támogatásáról hozott döntést, összesen 26,3 milliárd forint értékben, ezzel közel 7400 hektár új erdő telepíthető.

A szaktárca kiemelte: az erdőgazdálkodás közvetlenül is megoldást kínál a klímaváltozásra, ezért a kormány célul tűzte ki az ország fával borított területeinek növelését. Ezt elősegítendő hirdette meg az agrártárca a mintegy 39 milliárd forint keretösszegű Erdősítés támogatása című felhívást.

A közlemény szerint annak érdekében, hogy a gazdálkodók minél kedvezőbb feltételekkel telepíthessenek új erdőterületeket, a tárca a felhívás módosításáról döntött, az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrást is igénybe vehetnek.

Ugyancsak változás, hogy a jövedelempótló támogatás összege az eddigi hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emelkedett és igénybevételének időtartama minden fafaj esetében egységesen 12 évre nőtt. Így több támogatást kapnak a gazdák, és fafajtól függően 4-7 évvel hosszabb ideig vehetik igénybe azt.

A pályázatra beérkezett kérelmek elbírálása folyamatosan zajlik, a www.palyazat.gov.hu oldalon elérhető pályázati felhívás továbbra is nyitva áll az érdeklődők előtt – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!