Bírság

2018.04.18. 15:27

A GVH 100 millió forintra büntette az Apple-t

A cég nem tájékoztatta a fogyasztókat a wifi-asszisztens szolgáltatás lényeges jellemzőiről annak ellenére, hogy annak nem lett volna terjedelmi akadálya. 

Tájékoztatás elmulasztása miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintra bírságolta az Apple-t és megtiltotta a jogsértő gyakorlat folytatását.

A GVH szerdai közleménye szerint az Apple nem tájékoztatta a fogyasztókat a wifi-asszisztens szolgáltatás lényeges jellemzőiről annak ellenére, hogy annak nem lett volna terjedelmi akadálya.

Kifejtették, hogy az alapbeállításként bevezetett wifi-asszisztens automatikusan aktivizálódott az iOS operációs rendszer letöltésével vagy frissítésével. Az alkalmazás gyenge wifinél is magától biztosította a csatlakozást mobilnetes hálózatra, holott korábban csak akkor váltott át a készülék, ha egyáltalán nem érzékelt wifi-jelet – írták.

A versenyhivatal hangsúlyozta: a felhasználók tájékoztatás nélkül nem tudhatták, hogy a wifi-asszisztens miatt nőhet az adatforgalmuk és emiatt többletköltségük keletkezhet.

A GVH a 2015 szeptemberétől az iOS 9 operációs rendszerekben üzembe helyezésnél és szoftverfrissítésnél megjelenő, valamint más, wifi-asszisztenssel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatásokat vizsgálta. A bírság összegét az eset körülményei – különösen a jogsérelem súlya és időtartama, a jogsértéssel elért előny, a cég piaci helyzete, magatartásának felróhatósága, az eljárást segítő együttműködő magatartása, a jogsértő magatartás ismételt tanúsítására és gyakoriságára – alapján határozták meg.

Az Apple-nek a készülékek üzembe helyezésekor és az iOS-frissítések során, illetve egyéb online ismertetésekben is tájékoztatnia kell a felhasználókat a wifi-asszisztens működéséről – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!