Galériával

2020.02.28. 17:30

A mezőgazdaságot ért kihívásokról szólt a jászapáti agrárfórum

Az agrárium aktuális kérdéseiről és az ágazatot érintő kihívásokról tartottak fórumot csütörtökön a jászapáti Pájer Antal Művelődési Házban.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Pócs János, országgyűlési képviselő köszöntője után Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese előadásában szólt az ágazat tavalyi teljesítményéről és fejlődési irányairól is. Hangsúlyozta: a magyar gazdaságban nagyon fontos szerepe van az agráriumnak, ezt jelzi a mezőgazdaság teljesítőképessége, erősödése.

2019-ben a hazai mezőgazdaság teljesítménye közel 2800 milliárd forint volt. A növénytermesztésnek a súlyponti szerepe továbbra is meg van, az állattenyésztés pedig erősödik. Az ágazat fejlődését elemezve a miniszterhelyettes rámutatott arra is, hogy a hazai agrárexport értéke tavaly 8,7 milliárd euró volt. A hazai export mintegy hatvanegy százalékát a mezőgazdaság adja. A továbbiakban részletesen kifejtette, hogyan lehet ezt a teljesítményt fokozni és a kihívásoknak megfelelni az elkövetkezendő években.

Farkas Sándor a versenyképesség feltételei között említette a jogalkotást, a klímavédelmet, a digitális agrárstratégiát, az európai uniós és nemzeti támogatásokat, valamint a KAP tárgyalásokat. Szólt többek között az osztatlan földtulajdon megszüntetésének törvényi szabályozásáról, a bortörvényről, a családi gazdaságok és őstermelők adózásának rendezéséről, valamint a digitalizációról is, ami elengedhetetlen a hatékonysághoz.

A miniszterhelyettes kiemelte, hogy a jövő agrárstratégiájában meghatározó szerepet kap az öntözéses gazdálkodás és annak fejlesztése is. Ehhez kapcsolódóan a fórumon egyebek mellett felmerült a Jászsági főcsatorna régóta húzódó kérdése.

Erre vonatkozóan Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: a jelenlegi öntözésfejlesztési stratégia értelmében, a megyében a 2022 utáni évekre van beütemezve egy mintegy negyven milliárdos öntözésfejlesztés. Mint mondta: a Jászsági lesz az első olyan főcsatorna a megyében, amelynek vízszállító képessége akár az öntözés fejlesztését is lehetővé teszi a nyomvonal mentén. – Ez még nem oldja meg teljes mértékben minden jászsági gazdálkodó vízigényét, de fontos lépés ahhoz, hogy az ökológiai vízpótlásnak meg legyen a feltételrendszere – tette hozzá Hubai Imre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában