no gmo

2017.07.17. 16:16

Aláírták az Európai szója nyilatkozatot Brüsszelben

Tizennégy uniós ország agrárminisztere hétfőn aláírta a GMO-mentes pillangós növények, köztük a szója élelmiszeripari felhasználását és takarmányozását ösztönző Európai szójanyilatkozatot.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az aláírás alkalmával elmondta, a nyilatkozattal az országok hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és ellenállóképesebb európai mezőgazdasági rendszer kialakításához, és hosszabb távon az Európai Unió importszója-függőségének csökkentéséhez. Magyarország mellett Ausztria, Horvátország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Olaszország képviselője írta alá a nyilatkozatot.

Fazekas Sándor aláhúzta, a csatlakozott tagországok elkötelezettek amellet, hogy kiváló minőségű, GMO-mentes fehérjével lássák el országaik piacát. Így igazodni tudnak a fenntartható mezőgazdaság követelményeihez, eközben figyelembe veszik a fogyasztók nem génmódosított szójából és szójafehérjéből készült élelmiszerek iránt növekvő keresletét. Hozzátette, a magyar kormány álláspontja szerint a GMO-mentes mezőgazdaság fenntartása − beleértve a GMO-mentes szója termesztését − előnyt és lehetőséget jelent az európai mezőgazdaságnak.

Az unió támogatáspolitikájának is elő kell segítenie, hogy a GMO-mentes szója vetésterülete és termésmennyisége tovább növekedjen − jelentette ki.

Fazekas Sándor 2015 januárjában hirdette meg a Szövetség a GMO-mentes Európáért kezdeményezést. Akkor a miniszter aláhúzta: Magyarország jó minőségű élelmiszertermelésben érdekelt, megvédi az emberek egészségét, a környezet tisztaságát, a biodiverzitást és a hagyományos mezőgazdasági termelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!