javulás

2019.12.05. 08:26

Egyre kevesebb hamis pénz van forgalomban

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) napi gyakorisággal monitorozza a pénzhamisítás helyzetét, tavaly 42 százalékkal csökkent a kiszűrt hamis forintbankjegyek száma.

Budapest, 2011. augusztus 31. Egy dolgozó becsomagolt tízezres bankjegyeket pakol be egy konténerbe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában. Igen kedvezõtlen nemzetközi összehasonlításban a pénzhamisítás magyarországi helyzete, egy millió valódi bankjegyre 2007-2010 átlagában 26 hamis pénz jutott, szemben a 8 darabos cseh, a 3 darabos román, vagy 17 darabos lengyel átlaggal. Az MNB készülékenként maximum 20 ezer forinttal támogatja a kiskereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozásokat a legmodernebb bankjegyvizsgáló UV-AC lámpák beszerzésében. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

„A forint hamisításának hosszabb ideje tapasztalható csökkenése 2018-ban is folytatódott. Az idei év vonatkozásában még nem állnak rendelkezésre statisztikai adatok” – válaszolta a Magyar Hírlap megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

A lap szerint

az MNB készpénzszakértői 2018-ban négyszázötven darab hamis forintbankjegyet vontak ki a készpénzforgalomból. Ez a megelőző év adatához mérten csaknem 42 százalékos csökkenést jelent.

Ezenfelül a hamispénz terjesztésének visszaszorításában érintett hatóságok további huszonegy darab hamis bankjegyet azonosítottak még a készpénzforgalomba történő bekerülését megelőzően. Hozzátették:

az előző évekhez hasonlóan, 2018-ban is a magasabb címletek hamisítása volt a jellemző, amelyek az összes hamisítvány nyolcvan százalékát tették ki.

Az ismertté vált hamisítási esetek száma és a forgalomból kivont hamis forintbankjegyek mennyisége a készpénzforgalom biztonságát nem veszélyeztette.

A rendőrség tájékoztatása szerint a forint esetében az egyedi elkövetés a jellemző mód. A felhasználásokra vonatkozó adatok szerint elsősorban a vásárlással, illetve pénzváltással történő legalizálás volt a jellemző, de akadt olyan eset is, hogy bankfiókban vagy postán akarták átváltani a hamis pénzt törvényes fizetőeszközre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!