magánterület

2019.12.07. 07:12

Elengedhetetlen, hogy közösségként gondolkozzanak a lakók

Sokat nyerhetnek azok a lakóközösségek, akik képesek felismerni, hogy a közös tulajdonuk fejlesztésével profitot termelhetnek.

Debrecen, 2017. július 12. Panelház utólagos külsõ hõszigetelésén dolgoznak szakemberek a debreceni Cívis utcában 2017. július 12-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A homlokzat felújítás, a lépcsőház vagy akár a belső rendszerek renoválása nem állami feladat, így a lakóknak kell összefogniuk és megfelelő megoldást találniuk. Ha közösségként gondolkoznak, akkor lehetőségük van mérsékelni a befektetések által feltornázott magas árakat – írja a Világgazdaság.

Általánosságban véve,

Magyarországon a lakóközösségek az államtól várják el, hogy rendben tartsák az épületek homlokzatát, pedig ez magántulajdonnak minősül, így az államnak nem feladata a karbantartása.

A lakóközösség felelőssége az, hogy egy hatékony gazdasági közösségként működjön együtt, hiszen így saját maguk számára is profitot tudnak termelni – részletezi a lap.

„Ha a lakóközösségek felismerik, hogy a közös tulajdonban lévő értékeiket megfelelő intézkedésekkel tovább tudják fejleszteni, akkor esélyük nyílik arra, hogy profitot termeljenek. Mit értek profit alatt? Ha egy igényes, rendben tartott társasházi miliőt alakítanak ki maguknak, akkor a házban és a környéken is megnövekszik a kereslet, illetve az ingatlanjukat is magasabb áron tudják kínálni. Ha ezt a lehetőséget nem ismerik fel időben, akkor a nyugat-európai példákat látva, majd felismerik a befektetők.” – magyarázta Balla Ákos ingatlanszakértő, a Balla Ingatlan alapítója a Világgazdaságnak.

A főbb nyugat-európai városok, mint például London, Berlin vagy Bécs példáját látva, az ilyen szituációkban lévő ingatlanokat egészen addig vásárolták fel a befektetők, ameddig többségi tulajdonosokká váltak az adott társasházban.

Ezáltal könnyen tudnak dönteni a társasház épülését érintő kérdésekben, aminek következtében egyre igényesebb környezetet tudnak teremteni. Egy ilyen környezetben lévő ingatlanért pedig, amelyet kezdettől fogva befektetési céllal vásároltak, nagyon magas árat tudnak elkérni.

„Ezzel meg is érkeztünk a megfizethetetlen ingatlanok problémájához, amelyet nagyban befolyásol a fentebb leírt folyamat. Sajnos a magyarokra ebben a kérdésben elsősorban a félelem jellemző, mintsem a tenni akarás. Kétségtelen, hogy vannak olyan sajnálatos esetek, amikor a beruházó vagy a közös képviselő nem megbízható, de az egy helyben állás nem vezet sehova. Érdemes észben tartani a társasházak esetében, hogy itt bizony a külső is számít, nem csak a belső.” – összegzi Balla Ákos, ingatlanszakértő, a Balla Ingatlan alapítója.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!