JÁSZBERÉNY

2019.01.28. 06:55

Erős Jászberény gazdasága, több jelentős beruházás is kezdődik idén

A jászberényi gazdaság erősségét jelzi, hogy az elmúlt öt évben jelentősen növekedett a város iparűzésiadó-bevétele, ami a jövőt illetően bizakodásra adhat okot. Ebben az évben több régóta várt infrastrukturális fejlesztés indulhat el. Az idei tervekről kérdeztük dr. Szabó Tamást, Jászberény polgármesterét.

Illés Anita

Dr. Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy tavaly kétszázmilliós pénzmaradvánnyal zárt a város, mely a 2019-es költségvetésbe kerül át fejlesztési forrásként.

Fotó: Illés Anita

– Januárban előkészítjük az idei költségvetést. Már látjuk a tavalyi éves bevételeket és kiadásokat – tudtuk meg dr. Szabó Tamás polgármestertől.

– Ennek alapján összességében elmondhatjuk, hogy kétszázmilliós pénzmaradvánnyal zárt a város, mely a 2019-es költségvetésbe jön át fejlesztési forrásként. A 2018-ra tervezett adóbevételt 170 millióval teljesítettük túl, az iparűzési adó elérte a 2,6 milliárdot.

– Az elmúlt öt év során 450 millió forinttal lett több az iparűzésiadó-bevétel Jászberényben. Úgy gondolom, hogy ez egyértelműen jelzi a helyi gazdaság teljesítőképességét. Fejlesztési elképzeléseink megvalósításában van némi csúszás, de amit tavaly nem sikerült elkezdeni vagy befejezni, azt az idén pótoljuk.

– A városnak kormányzati támogatottsággal van 4 milliárd forintos hitelkerete, amit kifejezetten fejlesztési célokra, döntő infrastrukturális fejlesztésekre, folyamatban lévő uniós pályázatok önerejéhez, illetve intézményi beruházásokra fordítunk.

– Az összegből 2018 végéig 300 milliót használtunk el, az elkövetkezendő időszakban a hitelkeretből nagyobb mértékű rész épül majd be a költségvetésbe. Saját forrásainkból 500 millió fordítható fejlesztésekre. A pályázatok jelentős része egyébként idén realizálódik – fejtette ki a város vezetője.

– A Területi Operatív Programban körülbelül 4,5 milliárd áll rendelkezésünkre a város tervezett fejlesztési projektjeihez – mondta.

– Ezek közül kiemelném, hogy egy hatcsoportos új bölcsőde megépítése előrehaladott állapotban van. Turisztikai célú fejlesztést szolgál az állatkerti látogatóközpont és tematikus játszótér kialakítása.

– A 700 milliós úgynevezett „zöld város projekt” három céleleme a főtér rekonstrukciója, a városi piac felújítása és a városháza mögötti területen sétány kialakítása. Jelentős még a közel félmilliárdos terv, a buszpályaudvar térségének a megújítása, valamint a vasútállomás környékének rendezése.

Dr. Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy tavaly kétszázmilliós pénzmaradvánnyal zárt a város, mely a 2019-es költségvetésbe kerül át fejlesztési forrásként.
Fotó: Illés Anita

– Legnagyobb volumenű beruházás az egykori városi malom átalakítása. Ott egy rendezvénytermet, Jász Galériát hozunk majd létre – tette hozzá a polgármester.

– A város életét befolyásoló 32-es számú főút felújítása a jászfényszarui körforgalomig várhatóan tavasszal elkezdődik – tudtuk meg. Ahogy ez a beruházás megvalósul, elindulhat az elkerülő út utolsó szakaszának kivitelezése állami forrásból.

Nagy kihívást jelent a fiatalok helyben tartása. Az ifjúsági ösztöndíjprogrammal segítik, hogy a pályakezdők a Jászságban helyezkedjenek el.

– A vállalkozások megjelölhetik, adójuk két százalékát mire fordítsa a város. Ezek közül legtöbben az ifjúsági ösztöndíjprogramot választják. Öt év alatt több mint száz fiatalt támogattunk ösztöndíjjal. A program sikeres, a végzett tanulók jászsági vállalkozásoknál helyezkedtek el – mondta el dr. Szabó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában