Kölcsönök

2018.10.25. 05:43

Gyorsan bővül a lakosság hitelfelvétele

Az átlagos személyi hitel 1,3 millió forint, a kamatok tovább csökkentek.

Folyamatosan erősödik a lakosság hitelfelvételi aktivitása a Netrisk.hu pénzügyi összehasonlító oldalának adatai szerint. A portál az idei első három negyedévben több mint háromszor annyi személyihitel-igényt továbbított, mint az előző év hasonló időszakában.

A cég közleményében ismerteti: ezeknek a hiteleknek az átlagos nagysága 1,32 millió forint volt, 8 százalékkal nagyobb a 2017 első kilenc hónapjában mért 1,22 millió forintos átlagnál.

A vizsgált időszak során tovább csökkentek a személyi hitelek kamatai: az átlagos thm (teljes hiteldíj mutató) a portál összesítésében 13,9 százalék volt 2018 első kilenc hónapjában, szemben a tavalyi 14,8 százalékkal, mindeközben 48-ról 51 hónapra emelkedett az átlagos futamidő. E két tényező hatására a magasabb átlagos hitelösszeg ellenére

az átlagos havi törlesztőrészlet 32 500 forintos mértéke szerényen még csökkent is a tavalyi 32 700 forinthoz képest.

Egy év alatt számos paraméterben tapasztaltak változást a hitelek összetételében – mutatott rá Takács Roland, a Netrisk.hu banki és távközlési üzletág igazgatója. Kiemelte, jelentősen nőtt például a fiatal hitelfelvevők aránya, a tavalyi 5 százalék helyett az idén már 8 százalékuk volt 25 év alatti.

A minimum öt éves futamidőre felvett személyi hitelek aránya 36-ról 45 százalékra emelkedett.

Eközben 18-ról 23 százalékra nőtt azon hitelek aránya, amelyekhez a hitelfelvevők legalább 250 ezer forint/hó nettó jövedelmet tudtak bemutatni – tette hozzá a szakember.

Jelezte: várakozásaik szerint a következő negyedévekben várhatóan folytatódik a lakossági hitelezés bővülése. Bár a kamatszintek további mérséklődésére már nem számítanak, a jövedelmek további növekedésével, így a hitelképesség javulásával a bankok újabb rétegeket tudnak majd elérni a hitelkonstrukcióikkal – közölte Takács Roland.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!