megszorítás

2019.06.05. 17:02

Hosszabb távon is létszámcsökkentést tervez a Ford

A jelenleg folyó németországi leépítési program csak az első lépés a nyereségesség megteremtése felé – jelentette ki Gunnar Herrmann, a Ford Deutschland vezérigazgatója Düsseldorfban.

A megszorításokat az autóiparban a belsőégésű motorokról az elektromosításra átállás miatt kialakult technológiai reformkényszerrel indokolta a vezérigazgató. A jövőben csökkenni fog ugyanis a kizárólag dízel és benzinmotoros meghajtású autók értékesítése, az elektromos autók gyártásához pedig jóval kevesebb munkáskézre van szükség. Emiatt az alkalmazottak száma akár negyedével is csökkenhet.

Az amerikai Ford 24 ezer alkalmazottat foglalkoztat Németországban, ebből 6 ezret Saarlouisban és 18 ezret Kölnben. A Ford márciusban jelentette be szándékát 5400 munkahely megszüntetésére, beleértve a lejáró munkaerő-bérleti szerződéseket is. A teljes leépítési létszámból a 24 ezres törzslétszámra jutó csökkentést a munkavállalókkal kötött megállapodásokkal és korai nyugdíjazással tervezik megoldani. Üzemgazdasági indokkal a Ford 2022-ig nem tervez elbocsátásokat.

A létszámcsökkentést 2020-ra tervezik befejezni

Azt, hogy eddig hány munkavállalóval sikerült már megállapodásra jutni, a vezérigazgató nem közölte.

„A 2020-ra kitűzött leépítési cél elérését követően évente nagyjából ezer fős létszámcsökkenésre számítunk természetes fluktuációval” – mondta, megjegyezve, hogy öt év alatt így el is tudják érni a csökkentés tervezett nagyságrendjét.

Az amerikai Ford autógyártó konszern kölni székhelyű európai érdekeltsége 2018-ban 398 millió dollár működési eredmény szintű veszteséget könyvelt el. Az idei első negyedévben a működési eredmény azonban már pozitív, 57 millió dollár lett.

Gunnar Herrmann meggyőződésének adott hangot, hogy a trend az idén folytatódik és az évet már „egészen biztosan” nyereséggel zárja a cég. A Ford 2021-re hat százalékos bevételarányos jövedelmezőséget tervez elérni Európában.

Miközben más európai országban gyengén alakulnak az értékesítések, Németországban az idén növekedtek a Ford eladásai a német szövetségi gépjármű-nyilvántartási hivatal adatai szerint.

Januártól májusig Németországban 118 ezer Ford járművet helyeztek forgalomba, 6,4 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!