pazarlás

2019.07.26. 09:16

Idén sem sikerült jól beosztani bolygónk tartalékait

Nagyon korán, az év közepe után nem sokkal érkeztünk el a Túlfogyasztás Világnapjához. Ez azt jelenti, hogy elfogytak a Föld erőforrásai erre az évre.

Forrás: Shutterstock

A Világgazdaság arról ír, hogy a WWF Magyarország figyelmeztetése szerint évről évre egyre hamarabb jön el a Túlfogyasztás Világnapja. Amíg tavaly még augusztusra esett ez a nap, addig idén már július 29.-re elhasználjuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait.

Erre a lábnyomra nem a gyerekosztályon kéne cipőt keresni

A túlfogyasztást, mint ahogyan a klímaváltozást is, sokan tömeghisztériának tartják. A Föld lakossága ugyanakkor folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan az erőforrások felhasználása is nő. Jelenleg egy év alatt annyi erőforrást használunk fel, amennyit bolygónk másfélszerese lenne képes újra előállítani.

A túlfogyasztást alapvetően négy dolog határozza meg:

1. a fogyasztás,

2. a hatékony technológia és eszközök használata,

3. a Föld népessége,

4. valamint a természet által „elfoglalt” terület.

A legsúlyosabb problémát mégis a káros anyagok kibocsátása okozza. Az ökológiai lábnyom felét ugyanis a gyorsan növekvő szén-dioxid kibocsátás adja. Ez a szennyezés tehető felelőssé az üvegházhatás kialakulásáért, és óriási szerepe van a szélsőséges időjárás általánossá válásában, valamint az éghajlatváltozásban is.

Minden évben túlhasználjuk a Földet, amely így kénytelen „hitelezni” nekünk.

„Ezt talán úgy érthetjük meg igazán, ha egy bankszámlához hasonlítjuk a természeti tőkét: ha a tőkénk egy bankban kamatozik, és a kamatokból élünk, akkor a tőke még unokáink számára is elegendő anyagi forrást biztosít majd” – idézi Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét a szervezet közleménye.

Hozzátette, ha ezzel szemben mindig tovább nyújtózunk, mint ameddig a takarónk ér, és a kamaton túl az alaptőkéhez is hozzányúlunk, az elkezd fogyni, és végül teljesen kimerül a számlánk. „Valahogy így kell elképzelni az otthonunkat, a Földet, és mindazt, amit nyújt nekünk. Még eltart bennünket a természeti tőke, de az extrém időjárási jelenségek, a biológiai sokféleség drasztikus csökkenése mind azt jelzik, hogy az ökoszisztémák összeomlása nincs messze” – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!