Mezőgazdaság

2020.05.30. 12:03

Jól jött a csapadék, de a repceföldeken nagy a baj

Kedvezően hatott a napokban hullott csapadék a kukorica- és napraforgóvetésre, és némileg segíthet a közepes és hosszú fejlődési idejű búzák növekedésén – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) osztályelnöke.

Forrás: Shutterstock

Petőházi Tamás elmondta, hogy országosan átlagban 50-80 milliméter csapadék hiányzik a talajból. Az elmúlt pár napban helyenként esett, de ezek intenzív esőzések voltak, a növényeknek viszont 15-25 milliméteres csendes, áztató eső lenne kedvező.

A kultúrák közül a legrosszabb állapotban a repce van, annál visszafordíthatatlan károk keletkeztek

tette hozzá.

Szél István, a NAK Csongrád megyei elnöke közölte, hogy az általa képviselt területen az elmúlt napokban nagyon eltérő mértékű csapadék hullott több lépcsőben. A kalászosokban jelentős változást nem eredményezett, az aszály miatt komoly terméskieséssel kell számolni ezekben a kultúrákban.

A tavaszi vetésű növényeknél még lehet a tavalyihoz hasonló, kielégítő terméshozam, a közelmúltban lehullott csapadék még talán időben érkezett.

Varga Imre István, a NAK Fejér megyei elnöke szintén azt emelte ki, hogy az elmúlt napokban a megye területén szinte mindenhol mértek kisebb-nagyobb mennyiségű csapadékot, azonban továbbra is hiányzik a talaj felső rétegét feltöltő 30-40 milliméter egyszeri csapadék. Az őszi gabonák közül az árpa előrébb jár a fejlődésben, ezért az aszály kisebb mértékben érinti. A káposztarepce a tavaszi csapadékra nagyon érzékeny, itt jelentős kiesésre kell számítani.

Németh Gergely, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a repcénél és a gabonáknál legalább 30-40 százalékos terméskiesés várható.

Az aszály miatt akár egy-két héttel is előbb kezdődhet idén az aratás.

A kukorica, napraforgó hiányosan kel, a hűvösebb idő miatt a fejlődésük elmarad a szokásostól, így ezeknél a növényeknél szintén nem várható jó termés.

A megyei elnökök közlése alapján a gombabetegségek a csapadék hatására nagyobb veszélyt jelenthetnek, mint korábban, ezért a körzetekben fokozott növényvédelmi intézkedések szükségesek.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!