Londoni elemzők szerint

2017.12.27. 09:15

Kína 12 év múlva lehagyja az Egyesült Államok gazdaságát

A Centre for Economics and Business Research kedden ismertetett idei elemzésében közölte: szakértőik szerint az Egyesült Államok és Kína 2030-ban cserél helyet a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén. 

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, CEBR minden év végén összeállítja a következő másfél évtizedre szóló prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről (CEBR World Economic League Table, WELT).

A CEBR a tavalyi WELT-tanulmányban ugyanezt még 2029-re jósolta, ám az idei előrejelzés szerzői hangsúlyozták: Donald Trump amerikai elnök gazdaságpolitikájának kereskedelmi hatásai korábbi várakozásuknál enyhébbnek bizonyultak, így módosított becslésük szerint az Egyesült Államok a tavalyi WELT-prognózisban valószínűsített időpontnál egy évvel tovább megőrizheti első helyét a világ legnagyobb gazdaságainak listáján.

A CEBR kedden bemutatott új WELT-előrejelzése 192 országot rangsorol; a ház kimutatása szerint a vizsgált gazdaságok a világgazdasági szintű hazai össztermék 99,8 százalékát állítják elő.

Az előrejelzés szerint az ázsiai gazdaságok a következő másfél évtizedben kimagasló teljesítményt nyújtanak. A CEBR londoni elemzői azzal számolnak, hogy 2032-ben a világ négy legnagyobb gazdasága közül három ázsiai lesz: Kína, India és Japán. A felső tízes mezőnybe a prognózis szerint 2032-re bekerül Dél-Korea és Indonézia, az első 25 közé pedig Tajvan, Thaiföld, a Fülöp-szigetek és Pakisztán.

CEBR hosszú távú prognózisa szerint a magyar gazdaság 2032-ben a vizsgált 192 ország közül a 65. helyen áll majd a dollárban mért hazai össztermék alapján.

Az alacsony energiahordozó-árak, amelyek növekedési felhajtóerőt adnak a felhasználóknak, visszafogják a legnagyobb termelőket: az idei WELT-ranglista prognózisa szerint Oroszország a jelenlegi 11. helyről 2032-ig a 17. helyre esik vissza.

A CEBR londoni elemzői szerint a brit EU-tagság megszűnésének negatív hatásai a korábban vártnál enyhébbek lesznek, és bár a brit gazdaság a jelenlegi 6. helyről jövőre a 7. helyre, Franciaország mögé csúszik vissza a legnagyobb gazdaságok listáján, később azonban újabb helycserével visszakerül a 6. helyre.

Brazília viszont tíz év múlva mindkettőjüket megelőzi, átvéve a hatodik helyezést – jósolják a kilencedik alkalommal összeállított WELT-világranglista szerzői.

A globális GDP-növekedés szerkezetében a következő másfél évtizedben radikális átalakulás megy végbe: az előrejelzés szerint az infrastrukturális építkezési programok adják a 2032-ben megtermelt globális hazai össztermék 15 százalékát, amely rekord a modern gazdaságtörténetben.

A Global Construction Perspectives (GCP Global) nevű, elsősorban építőipari és infrastrukturális előrejelzésekre szakosodott piacvezető elemzőház, amely prognózisokat szolgáltatott a CEBR új WELT-tanulmányához, közölte: ez a folyamat elsősorban a hatalmas kínai és indiai infrastrukturális beruházási programok eredménye lesz.

Graham Robinson, a GCP Global vezérigazgatója a tanulmányhoz írt kommentárjában úgy fogalmazott, hogy az építőipar 2032-re várt 15 százalékos részesedése a globális GDP-értéken belül valószínűleg a legmagasabb lesz „az egyiptomi piramisok vagy a kínai nagy fal építése óta”.

A GCP Global előrejelzése szerint a következő 15 évben alapvető földrajzi átrendeződés is várható a globális GDP-értékhez legnagyobb mértékben hozzájáruló térségeken belül.

A ház felidézi, hogy 2000-ben a fejlett ipari gazdaságok részesedése a világgazdaság bruttó kibocsátásából még 76 százalék volt. A cég várakozása szerint ugyanakkor 2032-ben a magasan fejlett gazdasági erőcentrumok a globális GDP-értéknek már csak a 44 százalékát állítják elő, „a korábban fejlődőnek nevezett” gazdaságok hozzájárulása 56 százalékra emelkedik az évezred elején mért 24 százalékról, és ez várhatóan tükröződik majd globális politikai befolyásukban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!