Kármegelőzés

2017.07.18. 10:22

A madárinfluenza miatt a baromfitelepek fokozott ellenőrzését kérik

Minimálisra kell csökkenteni a madárinfluenza visszatérésének esélyét, ezért a Baromfi Termék Tanács kezdeményezi, hogy az állategészségügyi hatóság kiemelten ellenőrizze a baromfitelepeket.

A madárinfluenza miatti közel 10 százalékos baromfiállomány-csökkenés után októberre állhat vissza eredeti szintjére a termelés – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. A terméktanács adatai szerint a vírus miatt 2,8 millió, csupán gyanú következtében pedig további 400 ezer állatot kellett leölni. Az elpusztított állomány 90 százaléka víziszárnyas, vagyis kacsa, illetve liba volt, a termelőknek az állatok, illetve a takarmányok megsemmisítése miatt kifizetett kártérítés a terméktanács adatai szerint már közelíti a 15 milliárd forintot.

Az állatállomány csökkenése mellett az év első négy hónapjában az export is esett 19 százalékkal, miközben jelentősen, 34 százalékkal nőtt a baromfihús importja – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Csorbai Attila szerint az importnövekedésben szerepet játszott az év elején bevezetett áfacsökkentés, ami élénkítette a baromfi iránti keresletet. Az export csökkenésében a madárinfluenza miatti korlátozások – a dél-afrikai és az ázsiai piac teljes kiesése –, illetve az árualaphiány játszott szerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!