egységesülés

2019.10.10. 16:23

Mini-schengent alakítana Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia

Úgynevezett mini schengeni övezetet alakítana ki Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia, hogy 2021-re megkönnyítsék az emberek, áruk, szolgáltatások és a pénz forgalmát a térségben – hangzott el csütörtökön a három ország Újvidéken tartott csúcstalálkozóján.

Aleksandar Vucic szerb elnök, valamint Edi Rama albán és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzott, az a cél, hogy állampolgáraik két év múlva már személyi igazolvánnyal is beléphessenek egymás országába, és az összehangolt törvénykezés megkönnyítse az áruforgalmat és a munkavállalást az országok között. Hozzátették: mindhárom ország lakói megérdemlik a jobb életet és a magasabb életszínvonalat.

Aleksandar Vucic közölte, hogy bizonyosan csökkenthető a teherforgalmat érintő többórás várakozási idő, és ezzel serkenthető a gazdaság, a várakozás rövidülésével megtakarított pénzt pedig fizetésemelésekre lehet fordítani. Közölte: a Világbank adatai szerint éves szinten a három ország határán a teherautók mintegy 26 millió órán át vesztegelnek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nyugat-Balkán országait tekintve az átlagos munkanélküliségi arány 19,1 százalékos, ezt pedig mindenképpen szeretnék jelentősen csökkenteni. Mint mondta: az egységes gazdasági tér lehetővé tenné a munkavállalást egymás országában, ezzel pedig csökkenne a munkanélküliek száma is.

Edi Rama rámutatott, hogy ugyan most csak három ország vezetői találkoztak, de az elfogadott nyilatkozatban végig „nyugat-balkáni hatokról” van szó, vagyis Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Montenegró sem maradna ki a szabad mozgás adta lehetőségekből.

Kiemelte, előre kell tekinteni, a jövő felé kell fordulni. „Nem maradhatunk a múltunk foglyai” – húzta alá az albán kormányfő.

Zoran Zaev szerint nem szabad megelégedni az eddig elért célokkal, mindig újabb és újabb feladatokat kell teljesíteniük a nyugat-balkáni országoknak és vezetőiknek. Versenyképes, a befektetők számára vonzó és lakói számára élhető térséget kell létrehozni, amely a nemzetközi közösség tiszteletét is kivívja. A kezdeményezéssel az észak-macedón kormányfő szerint az országok azt üzenik, hogy a Balkán már nem „puskaporos hordó”, hanem egy 21. századi régió.

A szerb, az albán és az észak-macedón vezető megállapodott abban, hogy november 10-én, az észak-macedóniai Ohridban újra tárgyalóasztalhoz ül, és már konkrét elképzelésekkel áll elő a közös gazdasági tér kialakításával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!