megfagytak a kártevők is

2018.03.05. 15:26

A múlt heti fagy csak helyenként okozott kárt

A hótakaróval nem védett területeken okozhatott ugyan károkat az elmúlt napok fagyos időjárása, de országos problémáról nem lehet beszélni.

Tószeg, 2010. február 11. Csõsz József erdõmérnök (j) és Horváth Attila mûszaki vezetõ Tószeg határában felméri a nemes nyárfákban okozott kárt. A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. (NEFAG) szolnoki erdészetét százmilliós kár érte azzal, hogy a Tisza-árterére az utóbbi években telepített erdõkben mintegy 400 hektárt zúzott össze a jég. A Tiszaburától Tiszasasig gazdálkodó erdészetnél az utóbbi harminc évben nem emlékeznek ekkora jégkárra, melyet a Tisza váratlan áradását követõ hideg idõben bekövetkezett jegesedés okozott. A fiatal fákat annyira tönkretette a vastag jég, hogy újra kell telepíteni az erdõt.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mészáros János

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint a gyümölcsösökről elmondható, hogy az almát, a cseresznyét és a szilvát a hideg nem károsította, mivel a fák a legtöbb termőkörzetben még kényszernyugalmi állapotban vannak. A nyugat-dunántúli kajszibarack ültetvényekben és kisebb mértékben a dél-alföldi őszibarackosokban viszont már előrehaladottabb volt a vegetáció, itt ezért számolni kell a fagy káros hatásaival.

A hideg idő ugyanakkor növényvédelmi szempontból hasznosnak ítélhető. A téli meleg miatt ugyanis az idén a megszokottnál több volt az áttelelő kártevő és kórokozó, melyek számát a fagyos időjárás jelentős mértékben csökkenthette. Ettől függetlenül a gazdálkodóknak még így is fokozott figyelmet kell fordítaniuk majd a növényvédelemre.

Mindennek alapján azonban egyelőre még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az idei szezonról. A hideg időjárás okozta esetleges károkról szakmailag megalapozott információkra legelőbb a vegetációs időszak elején – március végén – lehet számítani. Ekkorra a NAK egy gyors állapotfelmérést készít az érintett kultúrákról – közölte a köztestület.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: MTI Fotó/Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!